Vau.ge

ეს არის თეთრი შხამი, რომელსაც ყოველდღე ვჭამთ. ეს არ გახლავთ  არც მარილი და არც შაქარი!

ეს არის თეთრი შხამი, რომელსაც ყოველდღე ვჭამთ. ეს არ გახლავთ  არც მარილი და არც შაქარი!

ერთ-ერთი ყველაზე მავნე ინგრედიენტი, რომელსაც ჩვენ რეგულარულად ვიყენებთ,  გაცნობიერების გარეშე, არის ნატრიუმის გლუტამატი E621 - ჩვეულებრივი დანამატი, რომელიც გვხვდება თითქმის ყველა წარმოებულ პროდუქტში.

ასევე, თითქმის არ არსებობს რესტორანი, რომელიც არ იყენებს ამ არომატის გამაძლიერებელს.

MSG E621 არის  თეთრი კრისტალური ფხვნილი და ძალიან ჰგავს მარილს და შაქარს. იგი ასევე შეიძლება იყოს თხევადი ფორმით. ნატრიუმის გლუტამატის მოხმარება იწვევს მადის მატებას და ჭარბწონიანობას.

ის ახდენს ტვინის უჯრედების სტიმულირებას ისევე, როგორც წამლები, ის ადვილად შეიწოვება სისხლში და ტვინში, რაც იწვევს გემოვნებაზე პასუხისმგებელ გენებში ცვლილებებს.

ეს საკვები დანამატი გამოიყენება ბევრ პოპულარულ საკვებში, მათ შორის ყველა ძეხვეულში, ჩიპსებში, ერთჯერად სუპებში, კონსერვებში, ლუდში და ა.შ.

მოზრდილებისთვის სადღეღამისო დასაშვებია 1,5 გ, ხოლო ნახევარ გრამზე ნაკლები ბავშვებისთვის.

ფაქტია, რომ მსოფლიოში ყოველწლიურად 200 ათას ტონაზე მეტი ეს დანამატი გამოიყენება.  E621 ჭარბი დოზირების საერთო სიმპტომებში შედის თავბრუსხვევა, შაკიკი, მხედველობის დარღვევა, ჰორმონალური დისბალანსი, გულისრევა, სისუსტე, თავბრუსხვევა, ტკივილი გულმკერდში და სხვა.

ის ასევე ცნობილია როგორც ჩინური რესტორნის სინდრომი.

იგი პირველად 1907 წელს იაპონიაში აღმოაჩინა მეცნიერმა იკედა კიკუნაემ, რომელმაც დაადგინა, რომ ეს ნივთიერება აუმჯობესებს საკვების გემოს, განსაკუთრებით კი კონსერვების, გაყინული საკვების გემოსა და არომატს.

Ამ  საკვებ დანამატმა დიდი პოპულარობა მოიპოვა წლების განმავლობაში და დღესდღეობით ამერიკაში იყიდება საკვები პროდუქტების უმეტესობაში.

მიუხედავად იმისა, რომ ის აუმჯობესებს საკვების გემოს და არომატს, მონოზოდიუმის გლუტამატს აქვს მრავალი გვერდითი ეფექტი. ერთი მხრივ, ეს გავლენას ახდენს თქვენს ენაზე არსებულ რეცეპტორებზე, რაც საკვებს უფრო გემრიელს ხდის.

ამიტომ ამდენი ადამიანი არის დამოკიდებული დამუშავებულ საკვებზე, როგორიცაა ჩიპი, კანფეტი, მზა კერძები და ა.შ.

გარდა ამისა, ლაბორატორიულმა გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ თაგვებმა, რომლებსაც საკვებს აძლევდნენ მონონატრიუმის გლუტამატს შეიცავდა,  დაკარგეს მხედველობა.

E621 ძალიან სასარგებლოა სურსათის მწარმოებლებისთვის, რადგან ის არა მხოლოდ ამცირებს წარმოების ხარჯებს, არამედ ზრდის პროდუქციის რეალიზაციას.
ამიტომ, საჭმლის შეძენის შემდეგ, შეამოწმეთ ინგრედიენტები და მოერიდეთ საკვებს, რომელიც შეიცავს E621.

ბუნებრივი სანელებლები ბევრად უკეთესი და ჯანსაღი ალტერნატივაა ამ უსარგებლო დანამატისა.

Exit mobile version