Vau.ge

ორი ყველაზე ძლიერი თესლი, რომელთაც აქვთ ანტიოქსიდანტური თვისებები -ყველა ქალბატონს გირჩევთ მათ მირთმევას სისტემატურად!

ორი ყველაზე ძლიერი თესლი, რომელთაც აქვთ ანტიოქსიდანტური თვისებები -ყველა ქალბატონს გირჩევთ მათ მირთმევას სისტემატურად!

Ბროწეულის თესლი(კაკლები)

რეკომენდებული ერთჯერადი ულუფა არის ნახევარი ჭიქა. ბროწეულის მარცვლები მდიდარია ანტიოქსიდანტებით. ეს ნივთიერებები იცავს სხეულის უჯრედებს თავისუფალი რადიკალებისგან და ხელს უშლის ნაადრევ დაბერებას. სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, ბროწეულის წვენი სისხლს ჟანგბადით "ტუმბავს". ანტიოქსიდანტები არა მხოლოდ ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს, არამედ ხელს უშლიან თრომბებს. ეს აუმჯობესებს სისხლის ნაკადს.

ბროწეულის თესლი განსაკუთრებით მდიდარია პოლიფენოლით. ეს არის ანტიოქსიდანტის ტიპი, რომელსაც შეუძლია შეამციროს კიბოს და გულის დაავადებების რისკი. სასარგებლო ტანინების, ანტოციანებისა და ელაგიური მჟავის გამო, რომელსაც იგი შეიცავს, ბროწეულის წვენს გაცილებით ძლიერი ანტიოქსიდანტური ეფექტი აქვს, ვიდრე მწვანე ჩაი და წითელი ღვინო. ბროწეულის თესლი, წვნიანი გარსით დაფარული, საკვებია. მარცვლეული მდიდარია C ვიტამინით და კალიუმით, ისინი დაბალკალორიულია (მხოლოდ 80 კკალ თითო ულუფაზე, რაც ერთი მესამედით ნაკლებია ვიდრე ხილის უმეტესობა) და მდიდარია ბოჭკოებით.

ბროწეულის თესლის ანტიოქსიდანტური თვისებები ხელს უშლის LDL დაჟანგვას. ეს ხელს უშლის სისხლძარღვთა კედლების შევიწროებას ცხიმოვანი დეპოზიტებით და ინარჩუნებს სისხლის გაჯერებას ანტიოქსიდანტებით.

ნეაპოლის სამედიცინო ინსტიტუტის მკვლევარი კლაუდიო ნაპოლი ამბობს: ”თაგვებში, რომლებსაც ბროწეულის წვენი მიეცათ, ათეროსკლეროზი 30 პროცენტით მაინც ნელა ვითარდებოდა”.

ბროწეული ასევე სასარგებლოა ჩონჩხის სისტემისთვის - ის ამცირებს ართრიტის გამოვლინებას დაზარალებულ ხრტილოვან ქსოვილებში. ეს ხილი ამცირებს ანთების ინტენსივობას და ხელს უშლის ფერმენტების მიერ ხრტილების განადგურებას.

სელის თესლი

რეკომენდებული ერთჯერადი ულუფა: 1-2 სუფრის კოვზი (დაჭრილი).
დილას სელის თესლის მიღება  ამცირებს სისხლის ლიპიდებს და არეგულირებს მადას. კოპენჰაგენის უნივერსიტეტის მეცნიერების განცხადებით, სელის თესლი შიმშილის შემცირებასა და ჭარბწონიანობის წინააღმდეგ ბრძოლაში ეხმარება.

Სელის კულტურას საუკუნეების განმავლობაში ამუშავებდნენ და მისი სარგებელიც ცნობილია. ჰიპოკრატემ აღწერა სელის გამოყენება მუცლის ტკივილის შესამსუბუქებლად. საფრანგეთის იმპერატორ ჩარლზ პირველს იმდენად უყვარდა სელის თესლი, რომ მან გამოსცა სპეციალური განკარგულება მათი ფართო გამოყენების შესახებ.
სელის თესლის სასარგებლო თვისებები შედგება მათი გაჯერებისგან ლინოლის მჟავით, დიეტური ბოჭკოების მაღალი შემცველობით და ლიგანების სიმრავლით.

აუცილებელი ლინოლის მჟავა არის ძლიერი ანთების საწინააღმდეგო საშუალება. ეს ამცირებს ანთების საწინააღმდეგო საშუალებების წარმოებას და ამცირებს სისხლის რეაქტიული ცილის დონეს, ანთების მაჩვენებელს. ლინოლის მჟავას და ლიგნების კომბინირებული მოქმედება აფერხებს ცხოველების სიმსივნის ზრდას და შეიძლება შეამციროს კიბოს რისკი ადამიანებში.

სელი არის ფიტოესტროგენი და აქვს ესტროგენის მსგავსი თვისებები (ქალის სასქესო ჰორმონი; დაახლ.). მათ აქვთ ანტიოქსიდანტური თვისებები. ფიტოსტროგენები ხელს უწყობენ ჰორმონალური დონის სტაბილიზაციას, ამსუბუქებენ პრემენსტრუალური სინდრომისა და მენოპაუზის სიმპტომებს და შეიძლება ხელი შეუწყონ მკერდისა და პროსტატის კიბოს პრევენციას. სელის თესლის ბოჭკოვანი ხელს უწყობს ნაწლავის ნორმალურ ფუნქციონირებას.

Exit mobile version