ამ სტატიაში წარმოგიდგენთ მიზეზს, თუ რატომ უნდა დაამატოთ ნიახური თქვენი კვების რაციონში - შეამოწმეთ ისინი!
1. ეხმარება საჭმლის მონელებას
ნიახური არეგულირებს თქვენი კუჭის მოქმედებას, წყლის შემცველობისა და უხსნადი ბოჭკოების სიმრავლის გამო. მას ასევე აქვს გამწმენდი თვისებები. ნებისმიერი არასასურველი ტოქსინები უნდა მოიცილოთ ნიახურის ჭამამდე.
2. აღმოფხვრის და ათავისუფლებს
ანტიოქსიდანტებისა და პოლიფენოლების წყალობით ნიახური ძალზე ეფექტურია ანთების, განსაკუთრებით სახსრების ტკივილის შესამსუბუქებლად. ძალიან სასარგებლოა ასთმის სამკურნალოდ, ასევე აკნეს სამკურნალოდ სალიცილის მჟავის შემცველობის გამო.
3. არეგულირებს ტუტე ბალანსს
მეტი ნიახურის ჭამა ხელს უშლის ორგანიზმის მჟავიანობას და არეგულირებს ტუტე ბალანსს.
4. ამცირებს მაღალ წნევას
ნიახური ფტალიდების შესანიშნავი წყაროა, რომელიც აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას 14%-ით და ამცირებს სისხლში სტრესის ჰორმონებს.
5. მკურნალობს ცუდ ქოლესტერინს
ცუდმა ქოლესტერინმა შეიძლება გამოიწვიოს ჰიპერტენზია. იმის გათვალისწინებით, რომ ნიახური შეიცავს ბუტილფტალიდს, ქოლესტერინის დამწევ ნაერთს, ამ ბოსტნეულის მხოლოდ ორ ღეროს ყოველდღიურად შეუძლია შეამციროს LDL 7%-მდე.
6. აუმჯობესებს თვალის ჯანმრთელობას
ნიახურის მხოლოდ ერთი ღერო შეიცავს თქვენი ყოველდღიური A ვიტამინის 10%-ს, საკვებ ნივთიერებას, რომელიც ხელს უშლის მხედველობის გაუარესებას, დაბერების ერთ-ერთ პირველ ნიშანს.
გარდა ამისა, ის მდიდარია პოლიფენოლური ფიტონუტრიენტებით, ოსტატურად ინარჩუნებს მხედველობას.
7. ხელს უწყობს წონის დაკლებას
ნიახურის სრული ღერო სავსეა წყლით, ძალიან დაბალკალორიულია, რაც იდეალურია მათთვის, ვინც წონაში დაკლებას ცდილობს. ის ძალიან მრავალმხრივია და შეიძლება დაემატოს სუპებს, სალათებს და ა.შ.
8. ამცირებს სტრესს
ნიახური შეიცავს 100 მგ მაგნიუმს, სტრესის შემამსუბუქებელ ცნობილ საშუალებას. მაგნიუმის და ეთერზეთების შემცველობის წყალობით ამშვიდებს ნერვულ სისტემას, ამცირებს სტრესს და ხელს უწყობს უფრო ადვილად დაძინებას.
9. აუმჯობესებს სექსუალურ ცხოვრებას
ნიახურის ღეჭვისას გამოიყოფა ანდროსტენონი და ანდროსტენოლი, ორი სექსუალური ფერომონი.
10. ებრძვის კიბოს
საბოლოო ჯამში, ნიახური შეიცავს ლუტეოლინს, ძლიერ ფლავონოიდს, რომელიც ხელს უშლის კიბოს უჯრედების ზრდას, განსაკუთრებით კოლორექტალური და პანკრეასის კიბოს დროს. ასევე აღმოჩნდა, რომ ანელებს მკერდის კიბოს უჯრედების წარმოქმნას და ზრდას.