ბანანის თეთრი ძაფების საიდუმლო - სანამ გადაყრით ეს წაიკითხეთ!
Ხილისა და ბოსტნეულის ნარჩენებს რომ ვუყურებთ, მიჩვეული ვართ მათ ავტომატურად გადაყრას. თუმცა, ზოგიერთი თესლის ან ქერქის მოშორებით, ჩვენ ვკარგავთ ნუტრიენტების ნამდვილ საწყობს.
ეს სტატია მოიცავს ბანანზე არსებულ წვრილ თეთრ ძაფებს, რომლებიც ჩნდება ბანანის გაფრცქვნისას. ეს ბოჭკოები, რომელსაც მეცნიერულად უწოდებენ "ფლოემს", არანაკლებ სასარგებლოა, ვიდრე თავად ნაყოფი. ისინი მდიდარია კალიუმით, ბოჭკოვანი, ვიტამინი A და ვიტამინი B6.
ფლოემი არის მცენარეული ქსოვილი, რომელიც ატარებს საკვებ ნივთიერებებს. იგი შედგება ცოცხალი უჯრედებისგან და საშუალებას აძლევს შაქარს და სხვა საკვებ ნივთიერებებს შევიდეს მცენარის სხვადასხვა ნაწილში.
არ არის ზედმეტი ნაწილები, ისინი ხელს უწყობენ ბანანის ზრდას და იმას რომ უფრო გემრიელი გახდეს. მიუხედავად იმისა, რომ მათი სტრუქტურა ოდნავ განსხვავდება ნაყოფის შიგთავსისგან, მათი ჭამა შეიძლება.
გარდა ამისა, ბანანის „ძაფები“ ბანანის სიმწიფის მაჩვენებელია. თუ საკვები ნივთიერებები არათანაბრად ნაწილდება მთელ ნაყოფზე, ბოჭკოები უფრო მჭიდროდ არის მიმაგრებული, რაც ნიშნავს, რომ ბანანი არ არის მომწიფებული. თუ ბანანი მომწიფებულია, ბოჭკოები ადვილად იშლება.
ბანანის სარგებელი ორგანიზმისთვის
ბანანი ერთ-ერთი ყველაზე საყვარელი საკვებია მთელ მსოფლიოში. ამიტომ გასაკვირი არ არის, რომ ბევრს აინტერესებს ბანანი კარგია თუ ცუდი.
მოდი გავარკვიოთ.
Რა თქმა უნდა, ბანანს აქვს უამრავი სასარგებლო თვისება, როგორიცაა:
1. ბოჭკოს მაღალი შემცველობა
ბანანი მდიდარია როგორც ხსნადი, ასევე უხსნადი ბოჭკოებით. ხსნადი ბოჭკოვანი ანელებს საჭმლის მონელებას დიდი ხნის განმავლობაში, რაც გაგრძნობინებთ სრულფასოვნებას. ამ მიზეზით, ბანანი ხშირად რეკომენდირებულია საუზმეზე, ასე რომ თქვენ არ მოგიწევთ დიდი ხნის განმავლობაში ფიქრი შემდეგ კვებაზე.
2. კარგია გულისთვის
ბოჭკოებით მდიდარი საკვები კარგია გულისთვის. ისინი ამცირებენ გულის დაავადების და გულის კორონარული დაავადების რისკს.
3. ეხმარება საჭმლის მონელებას
ბანანი შედის დიარეის დროს რეკომენდებული საკვების სიაში. დიარეის დროს ადამიანი კარგავს კალიუმის დიდ მარაგს, ბანანი კი ეხმარება ამ მნიშვნელოვანი ნივთიერების დანაკარგის შევსებას. გარდა ამისა, ისინი აუმჯობესებენ საჭმლის მონელებას.
4. ნუტრიენტები
საკვებ ნივთიერებებს შორის, რომლებსაც ბანანი შეიცავს, არის კალიუმი, კალციუმი, მანგანუმი, მაგნიუმი, რკინა, ფოლიუმის მჟავა, ნიაცინი, რიბოფლავინი და ვიტამინი B6. ყველა მათგანი უზრუნველყოფს მთელი ორგანიზმის ნორმალურ ფუნქციონირებას და მხარს უჭერს თქვენს ჯანმრთელობას.
5. კალიუმის წყარო
ცალკე უნდა აღინიშნოს ბანანში კალიუმის შემცველობა. დიდი რაოდენობით კალიუმის წყალობით, ბანანი ხდება ნამდვილ სუპერპროდუქტად, რომელიც არეგულირებს გულისცემას, არტერიულ წნევას და ხელს უწყობს ტვინის ჯანმრთელობას.
6. ახდენს არტერიული წნევის ნორმალიზებას.
ბანანი დაბალია მარილისა და მაღალი კალიუმის შემცველობით, რაც მათ იდეალურია ჰიპერტენზიისთვის.