თეთრ და ყავისფერ კვერცხებზე და მათ განსხვავებაზე უამრავი ჭორი დადის. ზოგიერთის თქმით ყავისფერი კვერცხი ტორტისთვისაა უკეთესი და ა.შ თუმცა ამ უამრავ მითს დღეს დაამსხვრევთ:
სინამდვილეში თეთრი კვერცხიც ისევე სასარგებლოა როგორც ყავისფერი.
რეალურად ამ ორი სახის კვერცხს შორის მთავარი განსხვავება მათი წარმოშობის წყაროა. როდესაც კვერცხის ფერი ღიაა, ეს იმას ნიშნავს რომ იგი თეთრმა ქათამმა დადო. როდესაც კვერცხს ყავისფერი შეფერილობა აქვს, ეს იმას ნიშნავს რომ მისი დამდები ქათამის ფერი მუქია. ასერომ, კარგი იქნება თუ კვერცხის ფერს ამიერიდან ყურადღებას აღარ მიაქცევთ. თუმცა, კვერცხების განსხვავება მაინც შეიძლება ერთი მნიშვნელოვანი ასპექტით:
თითოეული კვერცხის გაყოფა შეიძლება ორ კატეგორიად, რომელიცაა დიეტური და სასადილო. დიეტურ კვერცხად უნდა მიიჩნიოთ ისეთი კვერცხი, რომელიც 7 დღე ინახებოდა ნორმალურ ტემპერატურაზე, სასაცილო კვერცხი კი 25 დღის განმავლობაში უნდა იყოს შენახული.