ნუშის რძის საოცარი თვისებები, რომელიც აქამდე არ გსმენიათ.
ბევრი სასარგებლო პროდუქტი ნაკლებად ცნობილი და ბოლომდე შეუფასებელია, მათ შორისაა ნუშის რძე. თავისი წარმომავლობით მას საერთო არაფერი აქვს ცხოველის რძესთან და სახელწოდება დაკავშირებულია თეთრ ფერსა და რძის მსგავს გემოსთან.
Ნუშის რძე უდაოდ მცენარეული რძის ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული პროდუქტია. იგი სავსეა ჯანსაღი საკვები ნივთიერებებით და ცნობილია ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებებით.
ნუშის რძე მზადდება ნუშის წყალთან შერევით და ნარევის დეფორმირებით. მას აქვს სასიამოვნო გემო და კრემისებრი ტექსტურა, რაც იდეალურია რძის ალერგიით დაავადებულთათვის.
ნუშის რძეში საკვები ნივთიერებების კონცენტრაცია დამოკიდებულია ნუშის რაოდენობაზე, რომელიც გამოიყენება მის მოსამზადებლად, წყლის რაოდენობაზე და შეიცავს თუ არა დამატებულ ვიტამინებსა და მინერალებს.
მაგალითად, დაახლოებით 72 ნუში (86 გრამი) შეგიძლიათ გამოიყენოთ ერთი ჭიქა (262 გრამი) ხელნაკეთი ნუშის რძე. მეორეს მხრივ, კომერციული ნუშის რძე განზავებულია.
ნუშის რძის 7 სასარგებლო თვისება:
1. ის არის ნოყიერი
ნუშის რძე, როგორც წესი, შეიცავს დამატებულ ვიტამინ D- ს, ცილებს და კალციუმს, რაც მსგავსია ჩვეულებრივი რძის მკვებავი რაოდენობით.
2. დაბალკალორიულია
ნუშის რძე შედარებით დაბალკალორიულია, რაც ნიშნავს, რომ შეგიძლიათ დალიოთ წონის მომატებაზე ფიქრის გარეშე.
3. ის არ ზრდის სისხლში შაქარს
მაღალი ცილებისა და ცხიმების შემცველობის წყალობით, ნუშის რძე არ იწვევს სისხლში შაქრის დონის აწევას.
4. რძის პროდუქტების გარეშე
იგი არ შეიცავს ძროხის რძეს, რაც შესანიშნავ ვარიანტს წარმოადგენს ვეგანებისთვის ან ლაქტოზას აუტანლობის მქონე ადამიანებისთვის.
5. ნუშის რძეს შეუძლია გაძლიეროს თქვენი ძვლები
გამდიდრებული ნუშის რძე კალციუმის შესანიშნავი წყაროა იმ ადამიანებისთვის, ვინც არ მოიხმარს რძის პროდუქტებს.
6. მას შეუძლია შეამციროს გულის დაავადებების რისკი
სადამკვირვებლო კვლევებმა აჩვენა, რომ კაკლის რეგულარული მოხმარება უკავშირდება გულის დაავადებების რისკს.
7. მდიდარია D ვიტამინით
ჩვეულებრივი რძის მსგავსად, ნუშის რძე ხშირად შეიცავს დამატებულ D ვიტამინს.
მაგრამ აღსანიშნავია, რომ ზემოთ აღწერილი სარგებელი ვრცელდება მხოლოდ ნუშის ხელნაკეთ რძეზე. კერძოდ, აღმოჩნდა, რომ ნუშის კომერციულ ნედლეულში თითქმის ნუში არ არის. ბრიტანეთის ვებგვერდზე გამოქვეყნდა, რომ ნუშის რძის თითოეული ყუთი შეიცავს მხოლოდ 2% ბუნებრივ ნუშს. ყოველთვის ჯობია დაამზადოთ სახლში.
ძროხის და თხის რძისგან განსხვავებით, ნუშის რძე უფრო დიდხანს ინარჩუნებს სასარგებლო თვისებებს მაცივრის გარეშე. რადგანაც ნუშის რძე არ შეიცავს ქოლესტერინს და მის შემადგენლობაში პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავებია, ის სასარგებლოა სისხლძარღვებისა და სისხლის გაწმენდისთვის.
ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავა ხელს უწყობს ორგანიზმში ბიოლოგიური ნივთიერებების გამომუშავებას, რომლებიც სისხლძარღვებში ანთებას ხსნის. ომეგა-6 სისხლძარღვებს უბრუნებს ელასტიურობას და ამცირებს მათ მტვრევადობას, გასქელებას, ახორცებს მიკროტრავმებს.
როგორ შეიძლება დავამზადოთ ნუშის რძე.
1. ნუში უნდა იყოს ახალი, მაგრამ არა მწვანე, ჰქონდეს სასიამოვნო არომატი და მოტკბო გემო. მწარე ნუში სახიფათოა, რადგანაც მასში არის ნივთიერება, რომლისგანაც ორგანიზმში შეიძლება კალიუმის ციანიდი წარმოიქმნას.
2. ნუშს დაასხით წყალი ისე, რომ დაიფაროს 2-3 სმ-ზე და გააჩერეთ 12 საათი.
3. ამ დროის გასვლის შემდეგ, წყალი გადაასხით და კიდევ დაასხით წყალი პროპორციით 1 წილი ნუში 3 წილ წყალზე და დააბლენდერეთ.
4. ნარევი გადაწურეთ მარლაში. ნუშის რძეც მზადაა.