რისთვის ალბობენ თხილეულს გამოცდილი დიახლისები? ამის ცოდნა ყველას გამოგადგებათ!
კალორიულობის მხრივ, ყველაზე დაბალკალორიული თხილეულში ნუშია, შემდეგ მოსდევს ქეშიუ და ფსტა. შეეცადეთ, რომ ეს თხილეული უმად მიირთვათ, ყოველგვარი ზეთში მოხალვის გარეშე - ასე მათში შენარჩუნდება ომეგა-3 ჯგუფის ცხიმმჟავები, ცილა და უჯრედისი, რომლებიც ადვილად გვანაყრებენ და მადასაც თრგუნავენ.
ჯანმრთელი გულისთვის საუკეთესო ნიგოზია (იცოდით, რომ 14 ლებანი ნიგოზი 185 კალორიას, 18 გრ. ცხიმს და 4 გრ. ცილას უდრის?!) , რომელიც მდიდარია ალფა-ლინოლის მჟავით. რიგი კვლევები ადასტურებენ, რომ ნიგოზი დადებითად აისახება გულის არითმიაზე და ზეითუნის ზეთის მსგავსად, ცხიმიანი საკვების მირთმევის შემდეგ, არტერიებში ოქსიდაციას და ანთებით პროცესს ამცირებენ. ამიტომაც, ექიმები გვირჩევენ დღის განმავლობაში 8 ლებანი ნიგვზის მირთმევას.
მიწისთხილი ყველაზე სასარგებლო თხილია თავის ტვინის ჯანსაღი ფუნქციონირებისთვის - ის დიდი რაოდენობით შეიცავს ფოლიუმის მჟავას, რომელიც ტვინის განვითარებისთვის ძალიან მნიშვნელოვანია. თხილის ბევრი სხვა სახეობის მსგავსად, მიწისთხილიც მდიდარია E ვიტამინით და ტვინისთვის მნიშვნელოვანი ჯანსაღი ცხიმებით. ცნობისთვის, 28 ცალი მიწისთხილი 170 კკალ-ს, 7 გრ. ცილას და 14 გრ.ცხიმს შეიცავს.
კალორიებით შედარებით დიეტური ნუში თხილეულში ყველაზე მდიდარია კალციუმით, რის გამოც ნუში ზოგადი ჯანმრთელობისთვის საუკეთესო არჩევანია. გარდა ამისა, ნუში შეიცავს დიდი რაოდენობით უჯრედისს და E ვიტამინს - ანტიოქსიდანტს, რომელიც საშიში ანთებების და ასაკთან დაკავშირებული ცნობიერების დაქვეითების პრევენციაში ეფექტური დამხმარეა.
ცოტამ თუ იცის, რომ მშრალი თხილი შეიცავს ფერმენტების ინჰიბიტორებს-სპეციალურ ნივთიერებას, რომელიც ანელებს გადამუშავების პროცესს. ყველა აქტიური ნივთიერება ,,იღვიძებს“ თხილის სველ გარემოში მოთავსებისას. ყურადღებით გაეცანით ინფორმაციას და გაითვალისწინეთ!
თხილის სასარგებლო თვისებები
ყველა სახეობის თხილს გააჩნია რიგი სასარგებლო თვისებები ორგანიზმისთვის: ის აუმჯობესებს ტვინის ფუნქციონირებას, ხელს უწყობს გულის გამძლეობას და გამოდევნის ქოლესტერინს. თუმცა, თხილის მოხმარებისას სიფრთხილის ნორმები უნდა დაიცვათ, ნებისმიერი სასარგებლო პროდუქტის დიდი რაოდნეობით მიღება ორგანიზმისთის მომწამვლელი შხამივით არის. იდეალური დღიური დოზა- ერთი მუჭა თხილია.
ყველა თხილი განსაკუთრებულია (თხილისებრთა ოჯახის წამრომადგენლები), აუცილებელია იცოდეთ ისიც, თუ რამდენი ხანი უნდა ჩაალბოთ სითხეში მოხმარებამდე.
- კაკალი-8 საათით
- ნუში- 12 საათით
- მაკადამიას კაკალი-4 საათით
- კედრის თხილი-8 საათით
- თხილი-8 საათით
- მიწისთხილი-1-2 საათით