ტექნიკურად, მუცლის ცხიმი შედგება ორი სახის ცხიმისგან: კანქვეშა ცხიმი, რომელიც ჩვენს კანქვეშ ცხოვრობს და ვისცერული ანუ მუცლის ღრუს ცხიმი, რომელიც თქვენს ორგანოებში მოხვედრისკენ მიდის. უმეტესად, როდესაც მუცლის ცხიმზე ვსაუბრობთ, ვგულისხმობთ ვისცერალურ ცხიმს, რადგან ეს ცხიმის ყველაზე საშიში სახეობაა. ის დაკავშირებულია ჯანმრთელობის რამდენიმე პრობლემასთან, მათ შორის ანთებასთან, არტერიულ წნევასთან, სუნთქვის პრობლემებთან და ”გამხდარ” ადამიანებშიც კი – ადრეულ სიკვდილთან. ქალებში მუცლის ჭარბი ცხიმი ასევე ასოცირდება ნაღვლის ბუშტის დაავადებასა და მკერდის კიბოსთან.
რატომ არის მუცლის ცხიმი ასეთი ცუდი თქვენთვის?
ვისცერალური ცხიმი განსაკუთრებით საშიშია მაშინ, როდესაც იგი ახლოსაა კარის ვენასთან, რომელიც სისხლს ნაწლავის მიდამოდან ღვიძლში უშვებს. ვისცერული ცხიმისგან გამოთავისუფლებული ნივთიერებები შეიძლება მიემართებოდეს თქვენი ღვიძლისკენ, სადაც ისინი გამოიმუშავებენ თქვენი სხეულის სისხლის ლიპიდებს (ცხიმოვანი ნივთიერებები სისხლში),რომლებიც ზრდის “ცუდ” ქოლესტერინს და ამცირებს “კარგ”-ს.
- 1 ს.კ გახეხილი კოჭა.
- 4-5 ს.კ ტანის ლოსიონი.
- სამზარეულოს ცელოფანი.
- ელასტიური ბინტი, პირსახოცი.
დაასველეთ პირსახოცი თბილ წყალში და შემოიხვიეთ მუცელზე ან სხვა პრობლემურ ადგილზე. დატოვეთ ხუთი წუთის განმავლობაში, რომ გახსნას ფორები. ჯანჯაფილი შეურიეთ ლოსიონს და წაისვით ამ შემთხვევაში მუცლის მიდამოში. შემდეგ ცელოფანი რამდენჯერმე შემოიხვიეთ. გარედან შემოიტარეთ ელასტიური ბინტი და გაიჩერეთ 6-საათი. საუკეთესო შედეგის მისაღწევად, გაიკეთეთ ღამით. თუ შეგაწუხებთ კარგია, რადგან ეს ნიშნავს, რომ ცხიმის დაწვის პროცესი მიმდინარეობს.