ძველი ბერძნული სასმელი, რომელსაც უზარმაზარი სარგებელი მოაქვს მთლიანი ორგანიზმისთვის.

565

ძველი ბერძნული სასმელი, რომელსაც უზარმაზარი სარგებელი მოაქვს მთლიანი ორგანიზმისთვის.

ქონდარი– ბერძნები ამ მცერანეს კურთხეულ ბალახს ეძახიან. ეს უნიკალური მცენარე ცნობილია ადამიანის უხსოვარი დროიდან. დადებითად აფასებენ თავისი არომატით და ძლიერი სამკურნალო თვისებებით.

ქონდარი ფლობს ბაქტერიოციდულ, ჭრილობების შეხორცებას, შემსუბუქებას, გამოდევნას, ბრონქოდილატაციას, ანტიგლუტიკულ და სხვა მრავალ თვისებებს. ეს ასევე ახდენს ნივთების გაცვლის ნორმალიზებას, რაც მნიშვნელოვანია იმ ადამიანებისთვის, ვინც მათ ცხოვრებას მისდევს.

ჩაი ქონდარით

ქონდარის ჩაის სარგებელი ძნელია განისაზღვროს: ეს არის ნამდვილი საბადო ვიტამინებისა და ეთერზეთების, ტანინებისა და მჟავების.
ქონდარი პოპულარულია არა მხოლოდ ხალხურ მედიცინაში, არამედ ოფიციალურიც სცნობს მას.

ამ ჩაის გამხმარი მცენარეული ყვავილებით მომზადებას გირჩევთ უძილობისას, ასევე ის ეფექტურად ხსნის ტკივილებს რევმატიზმისა და ართრიტის დროს.

ეს მცენარე ფართოდ გამოიყენება ფილტვების სხვადასხვა დაავადებების დროს: ასთმა, ბრონქიტი, ხველება.

ქონდარით მომზადებული ჩაის რეცეფტები:

რეცეპტი 1.
1/4 ჭიქა წყალში ჩაყარეთ 1 ჩაის კოვზი გამხმარი ქონდარი. მიიყვანეთ ადუღებამდე და გააჩერეთ 10 წუთით. გაწურეთ და გადაიტანეთ ჭიქაში, კიდევ გააჩერეთ 5 წუთი და დალიეთ.

რეცეფტი 2.

ჩაიდანში მოათავსეთ 3 ჩაის კოვზი შავი ჩაი და 2 ჩაის კოვზი გამხმარი ქონდარი, დაამატეთ მდუღარე წყალი და გააჩერეთ. გემოვნებით დაამატეთ შაქარი ან თაფლი.

რეცეფტი 3.

შეურიეთ ქონდარი და პიტნა თანაბარი რაოდენობით. ჩაყარეთ ჩაიდანში და დაასხით მდუღარე წყალი. ასეთი სასმელი არის სწრაფი დამხმარე ნევროზის, უძილობის, გუნება-განწყობილების და მომატებული დაღლილობის დროს.

მცენარეში თიმოლის მაღალი შემცველობის გამო, ის არ არის რეკომენდებული გასტრიტის, კუჭის წყლულის, ჰიპერთირეოზისა და დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის.

ორსულმა ქალებმა და ბავშვებმა უნდა გამოიყენონ ქონდარის შემცველი სასმელები მხოლოდ დოზირების გასარკვევად ექიმთან კონსულტაციის შემდეგ. მას შემდეგ რაც ერთხელ დააგემოვნებთ ამ ჩაის, ის სამუდამოდ მოგეწონებათ!

ქონდარი მდიდარია ეთერზეთებით, რომელთა ძირითადი კომპონენტებია კარვაკროლი, ციმოლი, ბორნეოლი, ცინეოლი, პინენი და სხვა ტერპენები. გარდა ამისა, ქონდარი მდიდარია ფისითა და მთრიმლავი ნივთიერებებით. ქონდარს გამორჩეული და მეტად მძაფრი არომატი აქვს. კულინარიაში იყენებენ როგორც ახალდაკრეფილ (ნორჩ), ისე გამომშრალ ფოთლებსა და ღეროებს. მედიცინაში ქონდარს სხვა მცენარეებთან ერთად იყენებენ მეტეორიზმის, დიარეის (ფაღარათის), კუჭ-ნაწლავის სპაზმების, ჭიების საწინააღმდეგოდ. სასარგებლოა დიაბეტის, სანაღვლე გზების პათოლოგიების დროსაც.

Facebook კომენტარები