მიკოტოქსინების შესახებ შეიძლება პირველად გესმით. ის სოკოს გამომწვევი პროდუქტია. ის არსებობს მრავალ საკვებში. მიკოტოქსინი წარმოიქმნება სოკოს ზოგიერთი სახეობისგან.
ის გავრცელებულია ჰაერში ან თქვენს საჭმელშიც. იწვევს სერიოზული სუნთქვის, ჯანმრთელობის პრობლემებს, მათ შორის ღებინებასაც.
საჭმელში მიკოტოქსინების ცოტა რაოდენობა არ მოგკლავთ, მაგრამ დროთა განმავლობაში ჯანმრთელობის გარკვეულ პრობლემებს შეგიქმნით, ავტოიმუნური დაავადებისა და კიბოს ჩათვლით.
მიკოტოქსინით მოწამვლას ცნობილია, როგორც მიკოტოქსიკოზი. საუკეთესო საშუალებაა ეცადოთ, მოერიდოთ მიკოტოქსინით მდიდარ საკვებს. აი რა საკვები არ უნდა მიირთვათ ამიერიდან:
1. ალკოჰოლი
ალკოჰოლი მიკოტოქსინით არის დაბინძურებული.
ალტერნატივა: ჩაი, ყავა წყალი.
2. ხორბალი
პროდუქტები, რომლებიც ფქვილს შეიცავს, მიკოტოქსინით დაბინძურების მაღალ დონეზე დგანან.
ალტერნატივა: ქოქოსის ფქვილი, ბრინჯი, ფქვილი, რომელიც გლუტენს არ შეიცავს.
3. სიმინდი
ახალი სიმინდი მეტად მიდრეკილი მიკოტოქსინით დაბინძურებისკენ. სხვა სიმინდის პროდუქტები, როგორიცაა ჩიფსები ან პურის ფქვილი – ნაკლებად.
ალტერნატივა; ნუშის ფქვილი, კარტოფილის ჩიფსები, სხვა ბოსტნეული.
4. შაქარი
შაქარი მარტივად ბინძრდება სოკოთი. ისინი ასევე „კვებავენ“ ორგანიზმში მცხოვრებ სოკოებს და იწვევენ მათ ზრდას.
ალტერნატივა: თაფლი.
5. ქერი
ქერი შეიცავს გლუტენს და მიკოტოქსინებით ადვილად ბინძურდება.
ალტერნატივა: ოსპი, ბრინჯი.
6. მიწის თხილი
სამწუხაროდ, მიწისთხილი შეიცავს მიკოტოქსინებსა და სოკოს ბევრ სახეობას.
ალტერნატივა: ბრაზილიური თხილი, ნუში, კაკალი.
7. სორგო
სორგო მათთვისაა პოპულარული, ვინც გლუტენით მდიდარ საკვებს ერიდება. სამწუხაროდ ისიც მიდრეკილია მიკოტოქსინებით დაბინძურებისკენ.
ალტერნატივა: ნუში, ქოქოსი, ბრინჯის ფქვილი.
8. ყველი
მიკოტოქსინები თითქმის ყველის ნებისმიერ სახეობაში გვხვდება, გარდა გაუდის ყველისა.
9. ბამბის თესლი ან ბამბის ზეთი
დაბინძურებულია მიკოტოქსინებით.
ალტერნატივა: ქოქოსის ზეთი, ავოკადოს ზეთი, ზეითუნის ზეთი.
10. ჭვავი
ჭვავი შეიცავს გლუტენს, ამიტომ მარტივად ბინძურდება.