სასიცოცხლო მნიშვნელობის ბალახი, რომელიც აუმჯობესებს მხედველობას, მეხსიერებას, სისხლის მიმოქცევას და ჯანმრთელობის ზოგად მდომარეობას!

7207

სასიცოცხლო მნიშვნელობის ბალახი, რომელიც აუმჯობესებს მხედველობას, მეხსიერებას, სისხლის მიმოქცევას და ჯანმრთელობის ზოგად მდომარეობას!

ჟუნჟრუკი- ერთწლიანი სარეველა მცენარეა. ბოლო პერიოდში მკვლევარი-ფარმაკოლოგები მის სამკურნალო თვისებებს ინტენსიურად შეისწავლიან. აღმოჩნდა, რომ ახალდაკრეფილი ბალახი შეიცავს 45 მგ/% ასკორბინის მჟავას, რაც მთავარია, 40 მგ/%-მდე E ვიტამინს.

ჟუნჟრუკში აღმოჩენილია აგრეთვე საპონინები, ფლავონოიდები, K ვიტამინი, რომელიც განსაზღვრავს მცენარის სისხლის აღმდგენ თვისებებს, მიკროელემენტების ფართო სპექტრი.

ხალხური მედიცინა ჟუნჟრუკს წარმატებით იყენებს საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაავადებათა სამკურნალოდ, ტკივილგამაყუჩებელ საშუალებად ანთებითი პროცესების დროს, აგრეთვე იმ პათოლოგიათა სამკურნალოდ, რომლებსაც თან ახლავს ნაწლავთა მოტორული ფუნქციის დაქვეითებით განპირობებული შეკრულობა.

ჟუნჟრუკი გამოიყენება როგორც დამარბილებელი და ამოსახველებელი საშუალება ბრონქებისა და ფილტვების ანთებითი დაავადებების დროს. პოდაგრისა და სახსრების ანთებითი დაავადებების დროს მის ბალახს ტკივილგამაყუჩებელი ეფექტი აქვს. გარდა ამისა, ჟუნჟრუკის პრეპარატები აძლიერებს ნივთიერებათა ცვლას.

გემოთი ჟუნჟრუკი ისპანახს წააგავს. მისგან მზადდება სალათები, პიურე, წვნიანი. ბალახს აშრობენ (ახმობენ), ამწნილებენ და ამარილებენ. სამკურნალოდ გარეგანი გამოყენებისთვის, ფურუნკულების, ნახეთქებისა და ბუასილის დროს, რეკომენდებულია ჟუნჟრუკის ნაყენის საფენები.

პრაქტიკულად არ აქვს გემო და სუნი, მხოლოდ სუფთა ბალახი. და თუ თქვენ რეგულარულად მიიღებთ სუფთა წვენს, შეგიძლიათ განკურნოთ თავის ტკივილი, გაათავისუფლოთ გაღიზიანება, დაღლილობა და გააუმჯობესოთ მეხსიერება. ვიტამინი “E”, რომელსაც შეიცავს სუფთა წვენი, ანელებს დაბერების პროცესს, ასუფთავებს სისხლძარღვებს, აუმჯობესებს სისხლის შემადგენლობას და გამოდევნის მავნე ნივთიერებებს ორგანიზმიდან. რა თქმა უნდა, ამისთვის ერთჯერადი წვენის მიღება არ არის საკმარისი. თქვენ უნდა დალიოთ ნახევარი ჭიქა წვენი დღეში სამჯერ ჭამამდე სამი თვის განმავლობაში – თითქმის მთელი  ზაფხულის სეზონზე.

ადრე გაზაფხულზე, ჭინჭართან ერთად, ის მშვენიერია სალათების და სუნელების მოსამზადებლად. ჟუნჟრუკი სამკურნალო ნედლეულია, მას აყვავების დროს იღებენ. მშრალი ჩრდილში, არაუმეტეს 40 ° C ტემპერატურაზე. შეინახეთ ან ტილოს ჩანთაში, ან მინის ან ხის ჭურჭელში, სახურავით. მშრალი  ფხვნილი შეიძლება დაემატოს სხვადასხვა საკვებს ზამთარში.

ნაყენის მომზადების წესი

აიღეთ ერთი სადილის კოვზი გამომშრალი ბალახი, დაასხით ერთი ჭიქა მდუღარე წყალი, გააჩერეთ 30 წუთი, შემდეგ გადაწურეთ და მიიღეთ დღეში ოთხჯერ 1/4 ჭიქა.

 

ნახარშის მომზადების წესი

ჟუნჟრუკის ნახარშსაც იყენებენ. ამისათვის აიღეთ ორი სადილის კოვზი ნედლეული, დაასხით ერთი ჩაის ჭიქა მდუღარე წყალი, 20 წუთი გააჩერეთ წყლის აბაზანაში, შემდეგ გადაწურეთ.

ნახარში სასარგებლოა ფეხის აბაზანებისთვის ხანგრძლივი სიარულისა და დატვირთვის შემდეგ დაღლილობის მოსახსნელად, აგრეთვე – ფეხების შეშუპების დროს. იმავე წესით მომზადებული ნახარში გამოიყენება ექსუდაციური დიათეზისა და სხვადასხვა ალერგიული გამონაყარის საწინააღმდეგოდაც.

Facebook კომენტარები