კისელის შეუფასებელი თვისებები თქვენი ჯანმრთელობისთვის
კისელში შემავალ სახამებელს გააჩნია შთანთქმადი თვისება და გამოყავს ორგანიზმიდან არა მხოლოდ მარილები, არამედ სხვა მავნე ნივთიერებებიც. ეს განსაკუთრებით სასარგებლოა ზედმეტი წონის, ოსტეოქონდროზის, ღვიძლის დაავადებების, ჰიპერტონიის, სისხლძარღვების დაბინძურების და ავთვისებიანი სიმსივნეების დროსაც კი.
კისელი - საუკეთესო გამწმენდი საშუალებაა. თუ კი მას დაუმატებთ ნატურალურ ხილს და კენკროვანს, ამასთანავე ის გაჯერებული იქნება ორგანიზმისთვის საჭირო ვიტამინებით.
კისელს გააჩნია ძლიერი დამცავი მოქმედება, ამიტომაც არის სასარგებლო მათი მიღება კუჭ-ნაწლავის ქრონიკული ანთებითი პროცესების დროს. კისელი სასარგებლოა მათთვის, ვისაც გადატანილი აქვთ ქირურგიული ოპერაციები.
გთავაზობთ კისელის მომზადების სხვადასხვა რევეპტებს:
1. 2 ს.კ. დაქუცმაცებულ ასკილს დაასხით 3 ჭიქა წყალი, დაახურეთ თავსახური, დადგით ნელ ცეცხლზე და ადუღეთ 10-15 წუთის განმავლობაში. შემდეგ გააცივეთ და გაწურეთ. თბილ წყალში გააზავეთ 2 ს.კ. სახამებელი, შაქარი გემოვნებით და ჩაასხით ასკილის ნახარშში. ისევ დადგით ნელ ცეცხლზე და წამოადუღეთ.
2. 100 გ ჰერკულესის ფანტელს დაასხით 2 ჭიქა ცივი რძე. როცა მარცვლეული მოიხარშება, რძე გაფილტრეთ საწურში და დადგით ნელ ცეცხლზე. წინასწარ მცირეოდენ წყალში გააზავეთ 1 ს.კ. სახამებელი და შაქარი გემოვნებით და გადაასხით ცხელ რძეში. წამოადუღეთ და გადმოდგით. ასეთივე წესით შეგიძლიათ დაამზადოთ რძიანი კისელი, "გერკულესის" გარეშე.
ზემოთ აღნიშნულ სხვა დაავადებების სამკურნალოდ შეგიძლიათ რეგულარულად მიიღოთ სხვადასხვა ხილის და კენკროვანის კისელი.
3. ციტრუსის კისელი. 2 ჭიქა ადუღებულ წყალში ჩაწურეთ ½ ლიმონის ან 1 ფორთოხლის წვენი, დაამატეთ გემოვნებით შაქარი და დაამატეთ მცირეოდენ თბილ წყალში წინასწარ გაზავებული 1 ს.კ. სახამებელი. წამოადუღეთ და გააცივეთ.
4. ძალიან სასარგებლოა ჟოლოს კისელი. ზაფხულში მას ამზადებენ ცოცხალი ჟოლოთი, ხოლო ზამთარში - გამხმარით. 2 ს.კ. ჟოლოს დაასხით 2 ჭიქა წყალი და დადგით ნელ ცეცხლზე. სანამ წყალი დაიწყებს დუღილს ჩაასხით წინასწარ მცირეოდენ წყალში გაზავებული 1 ს.კ. სახამებელი, შაქარი გემოვნებით და წამოადუღეთ. თუ ამზადებთ კისელს გამხმარი ჟოლოთი, სანამ ჩაასხავთ გაზავებულ სახამებელს, წყალი ადუღეთ 5-10 წუთის განმავლობაში.
კისელის ბლანტი სტრუქტურა ძალიან კარგ გავლენას ახდენს კუჭის მდგომარეობაზე: სასმელი თანაბრად ფარავს კუჭის ანთებით კედლებს. ეს განსაკუთრებით სასარგებლოა მათთვის, ვისაც აქვს წყლული ან გასტრიტი.
კისელის ძირითადი სამკურნალო თვისებები დამოკიდებულია იმაზე, რის საფუძველზეც იგი დამზადდა. ჩვეულებრივ, ეს არის ახალი კენკრა, სიროფი, რძე. განსაკუთრებით ჯანსაღი ჟელე, რომელსაც ამზადებენ შვრიის ფაფის (შვრიის) საფუძველზე. ეს იყო კისელი, რომელიც დიდი ხნის განმავლობაში რუსეთში ითვლებოდა ყველაზე გემრიელ და ყველაზე სასარგებლო სასმელად. მოხუცები შვრიის კისელს ახალგაზრდობის პროდუქტად თვლიან, ეს ამ ხალხს ენერგიით ავსებს.
Ბევრი მეცნიერი, ვინც კისელი შეისწავლა, ამტკიცებს, რომ ის მშვენივრად აშორებს ორგანიზმს მავნე ნივთიერებებს. ზოგადად, კისელი შეიცავს ადამიანის ორგანიზმისთვის საჭირო ამინომჟავებს და ვიტამინებს. მის შემადგენლობაში შემავალი ბოჭკო მნიშვნელოვნად სტაბილურია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ფუნქციონირებაზე, ქმნის სიმსუბუქისა და კომფორტის შეგრძნებას კუჭში, ერთგვარ ბარიერს უქმნის გადაჭარბებულ კვებას. ზოგი დიეტოლოგი ამბობს, რომ კისელი შეიცავს არა მარტო სახამებელს, არამედ ნახშირწყლებს, რაც ხელს უწყობს ადამიანის ორგანიზმში ცხიმის გადაჭარბებულ დაგროვებას და დეპონირებას.