აქ მოცემულია ხუთი რამ, რაც თქვენს ცხოვრებაში მოხდება მას შემდეგ, რაც შეგნებულად შეწყვეტთ შაქრის მიღებას.
რა არის შაქარი?
პატარა, თეთრი კრისტალები, რომელთა გარეშეც ბევრს ცხოვრება ვერ წარმოუდგენია, ინდუსტრიულად წარმოებული რაფინირებული სუფრის შაქარია, რომელსაც ძირითადად შაქრის ლერწმისგან ან შაქრის ჭარხლისგან იღებენ. თუმცა შაქარი მხოლოდ ეს თეთრი კრისტალები არ გახლავთ. ის იქაც შეიძლება აღმოვაჩინოთ, სადაც სრულებით არ ველოდებით – არა მხოლოდ ხილში, არამედ ბოსტნეულში, პარკოსნებსა და მარცვლეულშიც. მათ შემადგენლობაში შემავალი შაქარი ბუნებრივი წარმოშობისაა და სხვადასხვა სახელი აქვს: გლუკოზა, ლაქტოზა, ფრუქტოზა, საქაროზა, ცელულოზა...
1. თქვენ გახდებით უფრო ენერგიულები
ბევრი ჩვენგანი მწვავე დაღლილობის პერიოდში სვამს შაქრით გაჯერებულ ყავას ან, მით უფრო უარესი, შაქრიან ენერგეტიკულ სასმელებს. ახსნა მარტივია: შაქარი ნამდვილად გაცოცხლებს. მაგრამ, სამწუხაროდ, არც ისე დიდხანს.
Ზოგადად, შაქარი ყველაფერს აკეთებს იმისთვის, რომ ქრონიკული დაღლილობა იგრძნოთ. ბლოკავს თქვენი სხეულის ენერგიის შენახვის უნარს. როგორც კი ის მონელდება - და ეს ხდება მხოლოდ ერთ საათში - თავიდან გეწყებათ დაღლილობა.
2. თქვენი წონა დასტაბილურდება
შაქარი კიდევ უფრო მეტ შაქარს ითხოვს. ეს ქიმიურად იწვევს დამოკიდებულებას!
მოდით გავითვალისწინოთ, რომ დამუშავებული საკვების უმეტესი ნაწილი შეიცავს უამრავ მარილს და შაქარს. მათთან ერთად თქვენი სხეული იღებს „დამატებით კალორიებს“.
3. თქვენი ნაწლავები დაიწყებს უკეთესად ფუნქციონირებას
თუ თქვენი შინაგანი ორგანოები შეძლებენ თქვენთან საუბარს, მოგთხოვენ, რაც შეიძლება ნაკლები დამუშავებული შაქრიანი საკვები მიირთვათ.
4. შეწყვეტთ ტკბილეულის სისტემატურ მიღებას
ფაქტია: შაქარი შაქრის სურვილს გიჩენს. თუ არ გამორიცხავთ მას თქვენი რაციონიდან, მაშინ დროთა განმავლობაში ყველგან დესერტის შეკვეთის სურვილი გაივლის. ნამცხვრები და ღვეზელები დროთა განმავლობაში სასიამოვნოდ ტკბილი აღარ მოგეჩვენებათ.
5. თქვენი კანი უფრო ჯანმრთელად გამოიყურება
თუ თქვენს სხეულში გლუკოზის ქრონიკული ჭარბი რაოდენობაა, კანი მშრალი გახდება და მთელი სხეულზე გაჩნდება აკნე. ეს არის სხეულის ბუნებრივი რეაქცია.
ჯანმრთელობის მსოფლიო ორგანიზაციის რეკომენდაციით: ტკბილეულისგან უნდა მიიღოთ დღეში მიღებული საერთო კალორიების არაუმეტეს 5%.
როგორ დავრწმუნდეთ, რომ ეს ნორმა ?
უბრალოდ ყურადღება მიაქციეთ რას ჭამთ და სვამთ. რა რაოდენობით ღებულობთ შაქრის შემცველ პროდუქტებს.
რა თქმა უნდა, ეს ადვილი არ არის. მაგრამ გახსოვდეთ: შაქარზე დამოკიდებულება სულ რაღაც სამ კვირაში გაქრება.