როგორ გამოვიყენოთ წითელი ხახვი სწორად, რომ თავი დავაღწიოთ დიაბეტს, მაღალ ქოლესტერინს, გაციებას და სხვა დაავადებებს?!
წითელი ხახვი ყველაზე სასარგებლო ბოსტნეულია. პრობლემა ისაა, რომ ხალხმა არ იცის მისი საოცარი თვისებების შესახებ. პირველ რიგში უნდა იცოდეთ რომ აუცილებელია მიირთვათ ნედლი ხახვი, არა შემწვარი და მოხარშული, რადგან ამ დროს იკარგება მისი სასარგებლო თვისებები. ჩვენ გაგაცნობთ 7 მიზეზს, თუ რატომაც უნდა დაიწყოთ ამ ხახვის ჭამა!
1. ხელს უშლის კიბოს განვითარებას. ხახვი მდიდარია გოგირდის ნაერთებით, რომლებიც იცავს სხეულს სიმსივნისა და სხვადასხვა სახის კიბოს განვითარებისგან. ეს ნაერთები ასევე კლავს ბაქტერიებს, რომლებიც თავს ესხმიან ჩვენს საშარდე სისტემას.
2. დიაბეტის დროს შესანიშნავი საშუალება. ნედლი ხახვი, განსაკუთრებით წითელი ხახვი, ასტიმულირებს ინსულინის გამომუშავებას. ამიტომ, თუ თქვენ გაქვთ დიაბეტი ან გაქვთ მაღალი შაქარი სისხლში, მიირთვით მეტი უმი წითელი ხახვი.
3. კურნავს ყაბზობას. მეწამული ხახვი მდიდარია ბოჭკოთი, რის გამოც ისინი ასე კარგად უმკლავდებიან ყაბზობას. წითელი ხახვის ბოჭკოები ნაწლავებიდან გამოდევნის ტოქსინებს.
4. ყელის ტკივილი. წითელი ხახვი ძლიერი ბუნებრივი ანტიბიოტიკებია. როგორც ასეთი, მის წვენს ხშირად იყენებენ ინფექციების და ყელის ტკივილის სამკურნალოდ და სწრაფი შედეგები აქვს. შეურიეთ 1 სუფრის კოვზი ხახვის წვენი 1 სუფრის კოვზ თაფლს და მიირთვით დღეში ერთხელ, გაცივების, გრიპის, ინფექციების და ვირუსების თავიდან ასაცილებლად. თუ ავად ხართ, ამ ნარევის მიღება რეკომენდებულია დღეში 4-5-ჯერ, სანამ გამოჯანმრთელდება.
5. ცხვირიდან სისხლდენა. თუ ცხვირიდან სისხლი გდით, ამ შემთხვევაშიც შესაძლოა დაგეხმაროთ წითელი ხახვი. შეისუნთქეთ ახლად დაჭრილი ხახვის სურნელი. ბევრი ამბობს, რომ ეს ხელს უწყობს სისხლდენის შეჩერებას.
6. იცავს და აძლიერებს გულს. ხახვი, განსაკუთრებით კი წითელი, იცავს გულს იშემიური დაავადებებისგან და არეგულირებს არტერიულ წნევას. უბრალოდ დაამატეთ იგი სალათებსა და სხვა კერძებს.
7. არგულირებს ქოლესტერინის დონეს. ნედლი მეწამული ხახვი აბალანსებს ქოლესტერინის დონეს და ამცირებს LDL ან ცუდი ქოლესტერინის დონეს.