პროდუქტები, რომლებიც გიხსნით გულძმარვისგან
გულძმარვა არის წვის, მჟავე წვენის ამოტყორცნის შემაწუხებელი შეგრძნება, რომელიც მკერდის ძვლის უკან წარმოიშობა. დადგენილია, რომ გულძმარვის მიზეზია საყლაპავის გაღიზიანება კუჭის მჟავა შიგთავსით.
მოგეხსენებათ, კუჭში განუწყვეტლივ გამომუშავდება მჟავა რეაქციის წვენი. სიმძიმის ძალის წყალობით ის თორმეტგოჯა ნაწლავისკენ მიემართება. კუჭის შიგთავსის უკუამოტყორცნას ხელს უშლის საყლაპავის ქვედა ნაწილში, მისი კუჭში გადასვლის ადგილას არსებული კუნთოვანი მომჭერი - სფინქტერი. საყლაპავიდან კუჭისკენ საკვების გადაადგილებისას სფინქტერი იღება, მერე კი იხურება. თუ სფინქტერის ტონუსი დაქვეითდა, ის სათანადოდ ვეღარ იხურება ან დროდადრო თავისთავად იღება, კუჭის შიგთავსი კი უკან, საყლაპავში ადის.
გულძმარვის დროს საჭირო რაციონი
კარგად შემუშავებული რაციონი საშუალებას მოგცემთ შეამციროთ მჟავას ოდენობა კუჭის მოქმედების დროს. ეს გააძლიერებს სფინქტერს, რომელიც გამართულად იმუშავებს. სასარგებლოა იმ საკვების ამოღება, რომელიც უარყოფითად მოქმედებს საჭმლის მონელებაზე.
გულძმარვას, როგორც წესი, იწვევს რძის პროდუქტები, ყველაფერი მჟავე, მარილიანი, ცხიმიანი, შემწვარი. ლოგიკურია ალკოჰოლური სასმელების, ძლიერი ჩაის, ყავის, გაზიანი ტკბილი წყლების, ციტრუსის წვენების გამორიცხვა მოხმარებიდან. შაქარს, პომიდორს, ახლად მოხარშულ ცომეულს, მწნილ საკვებს და სხვა საკვების მთელ რიგს ასევე შეუძლია გამოიწვიოს გულძმარვა.
იმ Საკვები პროდუქტების ჩამონათვალი, რომელიც არ გამოივევს გულძმარვას:
კოჭა
კოჭას აქვს გამოხატული ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება, აქვს დამამშვიდებელი მოქმედება ნერვულ სისტემაზე და შთანთქავს კუჭის მჟავას. როგორ მოვამზადოთ სამკურნალო სასმელი: რეცეპტი: გაჭერით კოჭას რამდენიმე თხელი ნაჭერი და გადაასხით მდუღარე წყალი. ჩვენ ვსვამთ სასმელს ჭამის წინ, არ ვამატებთ შაქარს.
ბანანი
როგორც ზემოთ აღვნიშნეთ, მჟავე გემოვნების ხილი (ფორთოხალი, გრეიფრუტი, სხვადასხვა კენკრა) ხშირად იწვევს გულძმარვას. ბანანი კი ტუტე ხილია, ისინი ამცირებენ მჟავიანობის დონეს კუჭში და ამშვიდებენ გულძმარვის სიმპტომებს.
იოგურტი
ბუნებრივი, უცხიმო იოგურტი, ხილის დანამატების გარეშე "ამშვიდებს" გულძმარვის გამოვლინებებს.
ნესვი
ნესვი ასევე არის ტუტე ხილი, მას შეუძლია მჟავის განეიტრალება. ნესვს უმატებენ ხილის კოქტეილებს, სმუზისს ან თვითონ მოიხმარენ, როგორც უგემრიელეს დესერტს.
Მწვანე ბოსტნეული
მწვანე ბოსტნეული ჯანსაღია მრავალი მიზეზის გამო. ამაში შედის კომბოსტო, ასპარაგუსი, ისპანახი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბრიუსელის კომბოსტო, სალათის ფოთოლი. ზემოთ ჩამოთვლილ ყველა ბოსტნეულს შეუძლია განკურნოს გულძმარვა, რადგან ეს არის მაღალი pH საკვები.
შვრიის ფაფა
ეს ზოგადად უნივერსალური პროდუქტია საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემებისათვის. შვრიის ფაფა დაამშვიდებს კუჭს, დაეხმარება გულძმარვის წინააღმდეგ. ერთი პირობა: რეკომენდებულია მისი მომზადება არა რძეში, არამედ წყალში.