10 პროდუქტი, რომელიც დაგეხმარებათ არტერიების გასუფთავებაში

390

10 პროდუქტი, რომელიც დაგეხმარებათ არტერიების გასუფთავებაში

ამ სტატიაში ჩვენ მოგიყვებით იმ 10 საკვების შესახებ, რომლებიც დაგეხმარებათ თავიდან აიცილოთ სერიოზული დაავადებები.

ისპანახი

ეს ბალახი შეიცავს ფოლიუმის მჟავას და კალიუმს და ხელს უწყობს ჰიპერტენზიის პრევენციას. ისპანახი ხელს უშლის ქოლესტერინის წარმოქმნას. ის ასევე აუცილებელია გულის შეტევის თავიდან ასაცილებლად. ლუტეინი, ისპანახის კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი კომპონენტი, იცავს ასაკთან დაკავშირებული მაკულარული გადაგვარებისგან.

Ნიორი

ნიორს დიდი ხანია იყენებენ სხვადასხვა დაავადებების სამკურნალოდ. იგი ძირითადად გამოიყენებოდა არტერიული წნევის, აგრეთვე გულსისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების სამკურნალოდ. ბოლოდროინდელმა გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ ნიორი ხელს უშლის კორონარული არტერიის კალციფიკაციას.

მოცვის წვენი

თუ კვირაში მხოლოდ 3 ჭიქა ამ წვენს მიირთმევთ, არტერიებს გაწმენდთ. მოცვის წვენი ზრდის უჯრედების ცხიმის ათვისებისა და ენერგიის გამომუშავების უნარს, ამიტომ ცხიმი არ გროვდება სისხლძარღვებში.

Ზეითუნის ზეთი

გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ ზეითუნის ზეთი ხელს უშლის ქოლესტერინის დაგროვებას. ზეითუნის ზეთი შეიცავს მონოუჯერი ცხიმებს, რომლებიც ანადგურებენ ცუდ ქოლესტერინს.

Პომიდორი

Კორეელი მეცნიერების აზრით, პომიდვრის შემადგენლობაში შემავალი ნაერთი ხელს უწყობს ათეროსკლეროზის პრევენციას. ამ ნაერთს ლიკოპენი ეწოდება, რომელიც პომიდორს წითელ ფერს აძლევს. უფრო მეტიც, მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ქალებს ლიკოპენის მაღალი შემცველობით სისხლში აქვთ ნაკლები არტერიული პრობლემები.

შვრია

შვრიაში არსებული ბოჭკო ხელს უშლის ქოლესტერინის წარმოქმნას. ეს ბოჭკო უკავშირდება ქოლესტერინს და, ამის წყალობით, ქოლესტერინი გამოიყოფა ორგანიზმიდან.

გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ თუ გსურთ ქოლესტერინის 20% -ით შემცირება, მაშინ უნდა მიირთვათ 1,5-დან 2,5 ჭიქა მოხარშული შვრია დღეში

ბროწეული

ბროწეული ძალიან ჯანსაღი ხილია, რადგან მას აქვს ანტიოქსიდანტური თვისებები და ხელს უწყობს ათეროსკლეროზის პრევენციას, ამცირებს სისხლძარღვების დაზიანების რისკს და დაავადების პროგრესირებას.

კივი და ნესვი

Დღეში მხოლოდ  ერთი თეფში  კივი და ნესვი ხელს შეუწყობს არტერიების გასუფთავებას და ცუდი ქოლესტერინის შემცირებას.

ყურძენი

ყურძნის ყველაზე სასარგებლო კომპონენტებია ფლავონოიდები, რესვერატროლი და ცერცეტინი. ეს ნივთიერებები ხელს უშლის ქოლესტერინის დაჟანგვას, რაც შეიძლება გამოიწვიოს არტერიების კედლებზე დაფის დაგროვება. ყურძენი აფერხებე თრომბის წარმოქმნის რისკს.

frenis kompensacia
frenis kompensacia