თქვენს წინაშეა 7 ხილი, რომელიც  დაგეხმარებათ ყაბზობის დროს

690

თქვენს წინაშეა 7 ხილი, რომელიც  დაგეხმარებათ ყაბზობის დროს.

ყაბზობის თავიდან ასაცილებლად მნიშვნელოვანია გაზარდოთ ბოჭკოვანი საკვების მიღება და დალიოთ მეტი წყალი თქვენი სხეულის გასაწმენდად.

თუ კვირაში მხოლოდ ორჯერ ან სამჯერ აკეთებთ დეფეკაციას, ალბათ შეკრულები ხართ. თქვენ შეგიძლიათ გაუმკლავდეთ ამ პრობლემას სათანადო კვებით.

ყაბზობის ძირითადი მიზეზებია:

გადაჭარბებული სტრესი

პასიური ცხოვრების წესი

დაბალი ბოჭკოვანი საკვები

დიაბეტი

ორსულობა

ყაბზობა ასევე შეიძლება ასოცირებული იყოს სხვა სამედიცინო მდგომარეობებთან, როგორიცაა მსხვილი ნაწლავის დაავადება,  დივერტიკულიტი და ბუასილი.
არსებობს მკურნალობა და ყაბზობასთან გამკლავების მარტივი გზები.
ამის ერთ-ერთი ყველაზე ეფექტური გზაა მეტი ხილის ჭამა. ისინი შეიცავს მრავალფეროვან საკვებ ნივთერებებს, საჭმლის მომნელებელი სისტემის გასაუმჯობესებლად.  ისინი სხეულს უამრავ უხსნად ბოჭკოს აწვდიან.

ხილი, რომელიც ხელს შეუწყობს შეკრულობის მოხსნას:

1. მსხალი

წყლისა და ბოჭკოების მაღალი შემცველობის გამო მსხალი ნაწლავის აქტივობის შესანიშნავი მარეგულირებელია. ანტიოქსიდანტური თვისებების წყალობით,  ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი სისტემის მოწესიგებას და ახდენს ქოლესტერინის მაღალი დონის ელიმინაციას. მსხალი ასევე შეიცავს B, C და E ვიტამინებს და მინერალებს (რკინა, კალციუმი და კალიუმი).

2. მანდარინი

მანდარინი, როგორც ერთ-ერთი ციტრუსის ხილი, არის C ვიტამინის შესანიშნავი წყარო და ყაბზობის ბუნებრივი სამკირნალო საშუალება. ასტიმულირებს ორგანიზმში ანტისხეულების წარმოქმნას მავნე ნივთიერებების საწინააღმდეგოდ. მანდარინი მდიდარია ბოჭკოთი. ამრიგად, ის ხელს უწყობს საჭმლის მონელების პრობლემების, მაღალი ქოლესტერინის და გულსისხლძარღვთა დაავადებების პრევენციას.

3. ყურძენი

თავისი თვისებების წყალობით, ყურძენი მოქმედებს როგორც ბუნებრივი საფაღარათო საშუალება, ეხმარება გულ-სისხლძარღვთა სისტემას და ამცირებს ცუდი ქოლესტერინის დონეს (LDL). იგი შეიცავს უამრავ მჟავას, რომლებიც აუცილებელია ორგანიზმის სწორი ფუნქციონირებისთვის. გარდა ამისა, ყურძენი თითქმის არ შეიცავს კალორიებს. ის ხელს უწყობს არტერიების და გულის ჯანმრთელობას და აუმჯობესებს კოგნიტურ ფუნქციას.

4. ფორთოხალი

ფორთოხლის წვენი იდეალურია მსხვილ ნაწლავში საკვების დაგროვების თავიდან ასაცილებლად და გულსისხლძარღვთა დაავადებების დროს. გარდა იმისა, რომ ძლიერი ანტიოქსიდანტია, ვიტამინი C-ს შეიცავს, ის აძლიერებს იმუნურ სისტემას, მოქმედებს როგორც ტკივილგამაყუჩებელი და სამკურნალო საფაღარათო საშუალება.

ფორთოხალი ორგანიზმს დიდი რაოდენობით ბოჭკოებით უზრუნველყოფს, რაც აუმჯობესებს ნაწლავების მოძრაობას და ხელს უწყობს ყაბზობის მოხსნას.
გარდა ამისა, იმის გამო, რომ შეიცავს ლიმონმჟავას, ამ ხილს აქვს გამწმენდი ფუნქცია, რაც გადამუშავებას აადვილებს და ასტიმულირებს პანკრეასის და ღვიძლის კარგ მუშაობას.

5. ვაშლი

ჩვენ გირჩევთ მიირთვათ ეს ხილი მისი კანით. სინამდვილეში, ეს არის კანი, რომელიც შეიცავს ბოჭკოებს და არის შესანიშნავი ანტიოქსიდანტი. ვაშლი ხელს უწყობს ქოლესტერინის დონის შემცირებას და ამცირებს გულსისხლძარღვთა დაავადებების რისკს, მათი ცერეცინის შემცველობით. ნაწლავების გასაწმენდად და ორგანიზმის ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად, დღეში სამ-ოთხი ვაშლი უნდა მიირთვათ.

6. ნესვი

ნესვი მდიდარია მინერალებით, როგორიცაა კალიუმი, მაგნიუმი, კალციუმი, თუთია, რკინა და ფოსფორი. შარდმდენი მოქმედების გამო, ნესვი იდეალურია სითხის შეკავების თავიდან ასაცილებლად. ის ასევე აუმჯობესებს თირკმელების მუშაობას და აქვს მსუბუქი საფაღარათო მოქმედება.  მისი თესლი ხელს უწყობს ნაწლავიდან ჭიების მოშორებას.

7. კივი

კივი ერთ-ერთი ის ხილია, რომელშიც ყველაზე მეტი ბოჭკოა. ასევე სასარგებლოა ყაბზობის დროს თესლის გამო. ეს თესლი ხელს უწყობს ნივთიერებების  ნაწლავებში გავლას.

Facebook კომენტარები