ლაქტოფერმენტირებული ხახვი: გამოიყენება კუჭის მჟავიანობის დასაბალანსებლად, ცხიმის მოსაშორებლად და ტვინის ფუნქციების გასაუმჯობესებლად 

849
ლაქტოფერმენტირებული ხახვი: გამოიყენება კუჭის მჟავიანობის დასაბალანსებლად, ცხიმის მოსაშორებლად და ტვინის ფუნქციების გასაუმჯობესებლად 

ლაქტოფერმენირება ხახვის თვისებების შენარჩუნებაში გვეხმარება. ამასთან, იგი აუმჯობესებს ბოსტნეულის ათვისებადობას და ზრდის იმ ცოცხალი ნივთიერებების რაოდენობას, რომლებიც ორგანიზმისთვის ასე მნიშვნელოვანია.

სიტყვა “ლაქტო” ბაქტერიების კონკრეტულ სახეობას მიეკუთვნება. ეს გახლავთ Lactobacillus, რომლის შტამებიც მცენარეების ზედაპირზე, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტსა და საშოშია. თავიდან, ისინი რძის ფერმენტებში აღმოაჩინეს, შემდეგ კი დაკონსერვებულ ან ფერმენტირებულ ბოსტნეულშიც აღმოჩნდა.

ლაქტოფერმენტირება განსაკუთრებით საინტერესო გზაა ამ ბოსტნეულის  სარგებლის გასაძლიერებლად. როგორც სხვა პრობიოტიკების შემთხვევაში, ასეთი ხახვი შინ უნდა მოამზადოთ.

ფერმენტირებული საკვების მიღება საშუალებას გაძლევთ უკეთ აითვისოთ საკვები ნივთიერებები თქვენს მიერ მიღებული საკვებისგან.

კვების მრეწველობაში დუღილი გულისხმობს შაქრის მჟავებად გადაქცევის პროცესს. ამ პრაქტიკას დიდი ხანია იყენებენ მრავალ კულტურაში, რომელთაგან ლაქტოფერმენტაცია ყველაზე გავრცელებულია.

რა არის ლაქტოს დუღილი?

ტერმინი ლაქტო აღნიშნავს ბაქტერიების სპეციფიკურ სახეობას, რომელსაც ლაქტობაცილი ეწოდება. ამ ბაქტერიების შტამები გვხვდება მცენარის ზედაპირზე, ისევე როგორც კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში და ა.შ.

აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და საკვები ნივთიერებების შეწოვას.

იმუნიტეტის გაზრდა

იცოდით, რომ ჯანმრთელი ნაწლავი არის დაავადების მთავარი პროფილაქტიკური საშუალება? ამიტომ ის ფაქტი, რომ ყოველდღიური დიეტის დროს უფრო მეტი ფერმენტირებული საკვების დამატება ხელს უწყობს იმუნიტეტის ამაღლებას, გასაკვირი არ არის. ფერმენტირებულ საკვებში ჯანსაღი ბაქტერიები აკონტროლებენ იმუნურ უჯრედებს და ხელს უშლიან აუტოიმუნურ რეაქციებს, როგორიცაა ანთება.

აუმჯობესებს ტვინის მუშაობას

ტვინსა და საჭმლის მომნელებელ და იმუნურ სისტემას შორის ძლიერი კავშირი არსებობს, ისევე როგორც ნებისმიერ სხვა  პროცესთან. მაგალითად, თქვენ ალბათ შენიშნეთ, რომ გაურკვევლად გრძნობთ თავს ყოველ ჯერზე, როდესაც გაცივდებით ან გრიპი გაქვთ.

ნაწლავში ჯანსაღი რაოდენობის სასარგებლო ბაქტერიების შენარჩუნება ხელს უწყობს ამ სისტემებს შორის ჯანსაღი მდგომარეობის შენარჩუნებას და ამით კოგნიტური პრობლემების თავიდან აცილებას.

რეცეფტის მომზადება:

ინგრედიენტები:

  • 2  კგ ხახვი
  • 5 ს.კ. (50 გ) ჰიმალაის მარილი
  • 1 ლ გამოხდილი წყალი
  • შუშის ქილა ფართო ყელით
  • ნიორი რამდენიმე კბილი
  • შავი წიწაკა, ჩილი,

მომზადება 

დაჭერით ხახვი და მოათავსეთ შუშის ქილაში. გახსენით მარილი წყალში და სითხით დაფარეთ დაჭრილი ხახვი და სხვა ინგრედიენტები. ბოლომდე არ გავსოთ, დარწმუნდით, რომ ქილაში 5 სანტიმეტრამდე სივრცე დარჩა. დაახურეთ ქილას ჰაერგაუმტარი თავსახური და შეინახეთ მეტ-ნაკლებად თბილ ტემპერატურაზე.

გახსენით ქილა ყოველდღე, პირველი ორი კვირის განმავლობაში. ასე დაგროვილი გაზები გამოთავისუფლდება. ერთ-ორ თვეში ხახვი მოხმარებისთვის მზად იქნება. თუმცა, თუ პროდუქტს უსიამოვნო სუნი გაუჩნდა, გადაყარეთ და თავიდან დაიწყეთ.

Facebook კომენტარები