პროდუქტები, რომლებიც დაგეხმარებათ დაამარცხოთ რკინის დეფიციტი

1135

პროდუქტები, რომლებიც დაგეხმარებათ დაამარცხოთ რკინის დეფიციტი

რკინა ერთ-ერთ მნიშვნელოვან მკვებავ ნივთიერებას წარმოადგენს, რომელიც ორგანიზმს ყოველდღე დიდი რაოდენობით სჭირდება. ორგანიზმი რკინას ჰემოგლობინად აწარმოებს – ცილად, რომელსაც ერითროციტები უჯრედებში ჟანგბადის მისაწოდებლად იყენებს. ვინაიდან ორგანიზმის ყველა ფუნქცია გარკვეულწილად ჟანგბადს იყენებს, მას რკინა სჭირდება.

რკინის დეფიციტი ანემიას და ქრონიკული დაღლილობას იწვევს. ეს მდგომარეობა ტვინის ბუნებრივ ფუნქციას ასუსტებს, განსაკუთრებით პატარა ბავშვების მზარდ ტვინს. ორსულ ქალებში რკინის დეფიციტი ნაყოფის მოშორების რისკს ზრდის.

დღეს რკინის უამრავი დანამატი არსებობს, მაგრამ ამ აუცილებელი ნივთიერების მისაღებად საკვები საუკეთესო და ყველაზე უსაფრთხო წყაროა.

მცენარეული პროდუქტები რკინით. ისპანახი ერთ-ერთი საუკეთესო წყაროა: ის არა მხოლოდ დიდი რაოდენობით რკინას, არამედ C ვიტამინსაც შეიცავს, რომელიც ორგანიზმს მინერალის უკეთ ათვისებაში ეხმარება. ისპანახში რკინის შემცველობა განსაკუთრებით არსებითი ხდება, თუ მას თუჯის ჭურჭელში ამზადებენ.

კაკაო ორგანიზმს რკინასთან ერთად უამრავი ანტიოქსიდანტით ამდიდრებს. რაც უფრო სუფთაა კაკაო, მით უფრო მეტ რკინას შეიცავს, ამიტომ მუქი შოკოლადი აირჩიეთ, რომელიც რაც შეიძლება ნაკლებ გადამუშავებულ შაქარს შეიცავს.

კაკალი და თესლი ორგანიზმს რკინით უზრუნველყოფს. მათ შორის ყველაზე მეტ რკინას კეშიუ შეიცავს.

რკინის მაღალი რაოდენობით პარკოსანი პროდუქტები გამოირჩევა. მაგალითად, 1 ჭიქა შავი ლობიო უფრო მეტ რკინას შეიცავს, ვიდრე ცხოველური წარმოშობის უმეტესობა პროდუქტი.

ბროკოლი ბევრ რკინას არ შეიცავს, მაგრამ ამ მინერალის გარდა ბოსტნეულში სიმსივნის საწინააღმდეგო ნაერთები გვხვდება.

რკინის კარგი მცენარეული წყაროა გოგრის თესლი, რომელიც ასევე შეიცავს ნიაცინს და ფოლიუმის მჟავას, E ვიტამინს (ეფექტური ანტიოქსიდანტი) და A, C, D და K ვიტამინებს მცირე, მაგრამ მნიშვნელოვანი რაოდენობით.

ხილის ჯგუფიდან რკინის შემცველი პროდუქტებიდან შეიძლება გამოვყოთ ფინიკი, გარგარი, ლეღვი, ქიშმიში, შავქლიავი და ბროწეული.

როგორ მივიღოთ რკინის შემცველი პროდუქტები. C ვიტამინის გარდა რკინის უკეთ ასათვისებლად B ჯგუფის ვიტამინებია საჭირო, რომელსაც სოკო, კომბოსტო, ზღვის წყალმცენარე, სტაფილო, ნესვი და ფოთლოვანი ბოსტნეული შეიცავს.

Facebook კომენტარები