ჟოლოს ნაყენი კურნავს ანემიას, ჩიყვს და სხვა დაავადებებს. რეცეპტი მარტივად მოსამზადებელია!
ყველამ იცის, რომ ჟოლო ძალიან გემრიელია, მაგრამ ბევრმა თქვენგანმა არც კი იცის ამ მშვენიერი კენკრის სარგებლობის შესახებ.
რისთვის არის სასარგებლო ჟოლო?
ჟოლოს ძირითადი კომპონენტია სალიცილის მჟავა.
ეს მჟავა ასტიმულირებს სხეულის იმუნიტეტს და არის შესანიშნავი სიცხის დამწევი საშუალება, გარდა ამისა, ჟოლოში შემავალი სალიცილის მჟავა შეიწოვება ჩვენი სხეულის მიერ გაცილებით უკეთესად, ვიდრე სინთეტიკური.
ამიტომ, ჟოლოს ფოთლების ან კენკრისგან დამზადებული ჩაი შესანიშნავი დამხმარეა გაციებისა და გრიპის წინააღმდეგ ბრძოლაში.
ყველა ჩვენგანისთვის ცნობილია, რომ ასპირინი პირველად ჟოლოდან მიიღეს - მისი კენკრიდან და ფოთლებიდან.
ჟოლოს შემადგენლობა
ჟოლო შეიცავს ვიტამინებს: E, C, A, PP, B2, საქარიდებს - გლუკოზას, ფრუქტოზას, საქაროზას.
ორგანული მჟავები: ლიმონის, ვაშლის, სალიცილის. ტანინები, პექტინი 0,9% და პექტინის შემცველი ნივთიერებები. ბოჭკოვანი - 6% და ეთერზეთები. მიკრო და მაკრო ელემენტები - სპილენძი, კალციუმი, რკინა, თუთია, მაგნიუმი, ფლავონოიდები და ა.შ.
ჟოლოს სარგებელი ჯანმრთელობისთვის
ჟოლო კარგია დეპრესიისთვის, რადგან შეიცავს სპილენძს - ძლიერ ანტიდეპრესანტს და აუცილებელ ცხიმოვან მჟავებს (დაახლოებით 22%).
ზრდის სხეულის საერთო ტონს და აქვს კარგი გავლენა გარეგნობაზე - სახის კანი ხდება რბილი, გლუვი ლამაზი ბუნებრივი.
ჟოლო ეხმარება გაციების და ვირუსული დაავადებების წინააღმდეგ ბრძოლაში.
ზრდის მადას. სასარგებლოა ჟოლო ბავშვებსა და მოზრდილებში ყველა სახით.
ჟოლო წარმატებით გამოიყენება კოსმეტოლოგიაში ნატურალური საშუალებების მოსამზადებლად: ნიღბები სახის, ტანისა და თმისთვის. სკრაბი, სახის და სხეულის კრემები.
ჟოლო შესანიშნავია თავის ტკივილისა და ცხელების დროს: 1 ჭიქა კენკრას შეუძლია შეცვალოს ანალგინის აბი ან სიცხის დამწევი ასპირინი.
ჟოლოთი მკურნალობა
ანემიის დროს:
ჟოლოს ახალი წვენი დაგეხმარებათ. წვენი უნდა დალიოთ 2-3 -ჯერ დღეში, ნახევარი ჭიქა ჭამამდე ნახევარი საათით ადრე.
Შფოთვისა და გაღიზიანების დროს:
თქვენ უნდა მიიღოთ 2 სუფრის კოვზი ყლორტებისა და ჟოლოს ფესვების დაჭრილი ნარევი (1: 1) დაასხით მდუღარე წყალი 500 მლ. დადგით ნარევი დაბალ ცეცხლზე 30 წუთის განმავლობაში. შემდეგ გადაწურეთ, დაასხით ადუღებული წყალი თავდაპირველ მოცულობამდე. მიიღეთ მომზადებული ნაყენი1/3 ჭიქა, სამჯერ დღეში ჭამამდე 30 წუთით ადრე.
ჟოლოს ნაყენი ჩიყვის სამკურნალოდ
1 ჭიქა ჟოლო აადუღეთ დაბალ ცეცხლზე 4 ჭიქა წყალთან ერთად. გადაწურეთ და შემდეგ დაუმატეთ 0,5 ლიტრი არაყი, ერთი ჭიქა შაქარი და ნიგოზის უღელი 1 კგ . ნაყენი განათავსეთ 10 დღე სიბნელეში და მიიღეთ 1 ს.კ. დღეში სამჯერ ჭამამდე ერთი საათით ადრე.
ეგზემის, დერმატიტის დროს:
აურიეთ გამხმარი კენკრა და ჟოლოს ფოთლები (1: 1), აიღეთ 2 სუფრის კოვზი ამ ნარევიდან და დაასხით 1, 5 ჭიქა მდუღარე წყალი.
შემდეგ დადგით დაბალ ცეცხლზე და გააჩერეთ ცეცხლზე 5 წუთის განმავლობაში, შემდეგ გადმოდგით ცეცხლიდან და გააჩერეთ ერთი საათი.
მომზადებული ჟოლოს ნაყენი უნდა დალიოთ ნახევარი ჭიქა დღეში სამჯერ ჭამამდე 30 წუთით ადრე.
ღრძილების ანთების დროს:
ეს კარგად დაგეხმარებათ, თუ პირში გამოივლებთ ჟოლოს წვენს. ასევე ჟოლოს პიურე ხელს შეუწყობს ანთების შემსუბუქებას და ტკივილის შემცირებას, რაც რეკომენდირებულია პირში გაიჩეროთ რამდენიმე წუთის განმავლობაში.
ჟოლო არაყთან ერთად გაციების წინააღმდეგ:
700 გრამიან ქილაში ჩაყარეთ ჟოლო, შემდეგ თქვენ უნდა დაასხათ ქილაში არაყი და შეინახეთ მაცივარში. ძალიან სასარგებლოა ამ ნაყენის მიღება გაციების დროს ან ძლიერი ხველის დროს. ერთი ჩაის კოვზი გახსენით 1 ჭიქა ცხელ ჩაიში. ერთი 700 გრამიანი ქილა საკმარისია მთელი ზამთრისთვის!