კოჭას ლიქიორი არის საოცრად ეფექტური სასმელი, რომელიც კურნავს ბევრ დაავადებას!
ჯანჯაფილი მიეკუთვნება სამკურნალო პროდუქტების კატეგორიას, ითვლება მსოფლიოში ერთ -ერთ ყველაზე ძვირფას სანელებლად.
ეს ტკბილი და არომატული სანელებელი, მდიდარია ბუნებრივი ზეთებით (განსაკუთრებით ჯანჯეროლი), აქვს საოცარი თერაპიული თვისებები.
კოჭა შეიცავს ბევრ ვიტამინსა და სასარგებლო ნივთიერებას. მის შემადგენლობაში შედის: მაგნიუმი, ფოსფორი, ნატრიუმი, კალიუმი, ქრომი, რკინა, ალუმინ ნიკოტინის მჟავა, ვიტამინი С, ცხიმები, ალუმინი, და სხვ.
ასევე შეიცავს ამინომჟავებს, როგორიცაა: ლეიზინი, მეთიონინი, ტრეოლინი, ფენილანილი, ბალინი და ტრიპტოფანი. ის დაბალკალორიულია: 100 გრ ფესვი შეიცავს 80 კილოკალორიას, ამიტომაც აქტიურად იყენებენ დიეტებში.
კოჭა გამოიყენება არაერთი დაავადების საპროფილაქტიკოდ. ის დადებითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე. გარდა იმისა, რომ კოჭა კერძს განსაკუთრებულ არომატს ანიჭებს, ადვილად შეითვისება ორგანიზმის მიერ.
აქვს ნაღვლმდენი მოქმედება. ნორმაში მოჰყავს კუჭის სეკრეცია. თუ რეგულარულად მოიხმართ საკვებში კოჭას, გაგიუმჯობესდებათ მადა. იგი გამოყენება როგორც ამოსახველებელი საშუალება, აქვს ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება, აძლიერებს იმუნიტეტს.
გამოიყენება ასევე პარაზიტების სამკურნალოდ, ბრონქიალური ასთმის, ჭრილობების, თირკლმლებისა და კანის დაავადების დროს.
რეკომენდებულია მეტეორიზმის, ფაღარათის, სიყვითლის, ნაღვლის ბუშტის და ფარისებური ჯირკვლის დაავადებების დროს. განსაკუთრებით დადებითად მოქმედებს სისხლძარღვებზე, ამაგრებს და ასუფთავებს მის კედლებს, აუმჯობესებს მეხსიერებას.
Ჯანჯაფილის ლიქიორის რეცეპტი
შემადგენლობა:
- 60 გრ ჯანჯაფილის ფესვი
- 150 გრ შაქარი
- 1-2 ჭიქა წყალი
- 1-2 ჭიქა არაყი
- 1 ლიმონი ან 1 ფორთოხალი
- 1 კოვზი ვანილი
მომზადება:
გახეხეთ ჯანჯაფილის ფესვი . დაუმატეთ ვანილი. ორივე ინგრედიენტი შაქართან ერთად მოათავსეთ ქვაბში და დაფარეთ წყლით. ჯანჯაფილი ხარშეთ დაახლოებით 20-25 წუთის განმავლობაში დაბალ ცეცხლზე, სანამ არ დარბილდება. შემდეგ გადმოდგით ცეცხლიდან და გააცივეთ.
გაასუფთავეთ ლიმონი ან ფორთოხალი, გარეცხეთ ძმრით და სოდით, დაჭერით პატარა ნაჭრებად. დაამატეთ გაცივებულ ჯანჯაფილის ნარევს.
დაამატეთ არაყი და მჭიდროდ დაფარეთ. დატოვეთ ინფუზია 24 საათის განმავლობაში.
Გადაწურეთ სითხე, ამოიღეთ ნაჭრები ჯანჯაფილი, ფორთოხლის კანი.
ჩაასხით ლიქიორი ბოთლებში და შეინახეთ ბნელ ადგილას.
სასმელის დალევა შესაძლებელია მეორე დღეს, როდესაც გაუჯდება ყველა არომატი.