ნაღვლის ბუშტის ტკივილმა გამაწამა, ჩემმა თანამშრომელმა ეს სიროფი მირჩია და როგორც იქნა მშვიდად დავიძნე!
ნაღვლის ბუშტის ძირითადი ფუნქცია ნაღვლის შენახვაა. ეს არის წყლისგან, ნაღვლის მჟავებისგან, ელექტროლიტებისგან, ქოლესტერინისგან, ლეციტინისგან და სხვა კომპონენტებისგან შემდგარი მომწვანო-ყვითელი, სქელი სითხე.
ღვიძლი გამოიმუშავებს 500-600 მლ ნაღველს დღე-ღამეში. ნაღვლის დიდი ნაწილი გროვდება ნაღვლის ბუშტში. იქედან ნაღვლის სადინრით ის ხვდება წვრილ ნაწლავში, სადაც მონაწილეობს საჭმლის მონელებაში.
ნაღვლის ბუშტის გადიდებისას ვლინდება ნერვული დაბოლოებების გაღიზინება. ტკივილს თან ახლავს სიმძიმე მუცლის ზედა ნაწილში, უცხო სხეულის შეგრძნება, ზოგჯერ - წვის შეგრძნება.
ნაღვლის ბუშტის ქრონიკული დაავადებაა, რომელიც შეიძლება მიმდინარეობდეს უსიმპტომოდ და გამწვავდეს მხოლოდ ნაღვლის სადინრების ანთების განვითარების ან გაჭედვის შემთხვევაში.
აიღეთ 2 ცალი საშუალო ზომის ჭარხალი, გათალეთ, ჩაყარეთ დიდ ქვაბში და დაასხით 3 ლიტრი წყალი. შემოდგით ქურაზე, მიიყვანეთ დუღილამდე და 5-6 საათი ნელ ცეცხლზე შუშეთ. შემდეგ ნახარში სხვა ჭურჭელში გადაასხით, ხოლო ჭარხალი გახეხეთ და გაწურეთ.
გამონაწურს შეურიეთ სიროფი, მიიღეთ თბილ-თბილი, 1/3 ჩაის ჭიქა ჭამამდე ნახევარი საათით ადრე. მკურნალობის კურსი 2 კვირაა.
დასაშვებია:
მაგრად მოხარშული კვერცხი, ორთქლზე მომზადებული ომლეტი, შვრიისა და წიწიბურას ფაფა, როგორც ცოცხალი, ისე მოხარშული ხილი და ბოსტნეული.
იკრძალება:
რაციონში უნდა შეიზღუდოს ხორცი, თევზი, სოკო, ცხიმიანი, შემწვარი და მაღალკალორიული პროდუქტები, განსაკუთრებული სიმკაცრით დიეტის დაცვა აუცილებელია ოპერაციის შემდგომ, ამ დროს მენიუ პრაქტიკულად სრულად ვეგეტარიანულია.
რაციონიდან ირიცხება ცხოველური და მცენარეული ცხიმები, ხილი, ბოსტნეული და მწვანილი, ეთერზეთების შემცველი პროდუქტები: ხახვი, ნიორი, თალგამი, ბოლოკი და სხვა.
თუ ხორცისგან სრული თავშეკავება გიჭირთ, შეგიძლიათ მცირე რაოდენობით მიირთვათ უცხიმო ქათმის ხორცი, თევზი.
ამ დროს სრულიად იკრძალება სოუსები, მარინადები, მაიონეზი, შებოლილი და დამარილებული პროდუქტი.
ნაღველმდენი პროდუქტებია
ნაღველმდენი პროდუქტები ასტიმულებენ ნაღვლის ბუშტის მოტორიკას და ამით ეხმარებიან მისგან ნაღვლის გადინებას, რაც უმნიშვნელოვანესია ადამიანის ორგანიზმში საჭმლის მონელების ნორმალურად წარმართვისთვის.
ამ ნიშნით განსაკუთრებით სასარგებლოა:
- მცენარეული ზეთები, მზესუმზირას, ზეითუნის, ავოკადოსა და სიმინდის. სასურველია ნებისმიერი მზენარეული ზეთი გამოიყენოთ თერმულად დაუმუშავებელი, სალათებზე მოსხმული;
- ხორბლის ნაცეხვი აძლიერებს ნაღველგამომტანი გზების მოტორიკას, აუმჯობესებს ნაწლავის პერისტალტიკასაც, რაც, თავის მხრივ, ორგანიზმიდან მავნე ნივთიერებების დროულ გამოდევნას უზრუნველყოფს;
- ხილი - ზოგიერთი ხილი დადებით გავლენას ახდენს ნაღველის ბუშტის მოტორიკაზე, მათ შორის - ფორთოხალი, მანდარინი, მსხალი, შავი ქლიავი, ლიმონი, ნესვი და საზამთრო;
- ხილისა და ბოსტნეულის წვენი - ჭარხლის, კომბოსტოს, ხასიათდება ნაღვლმდენი ეფექტით და მის შეგუბებას ეწინააღმდეგება;
- ავოკადო შეიცავს მონოუჯერ ცხიმებს, რომლებიც ხელს უწყობს ჭარბი ქოლესტერინის დაშლას და ნაღველგამომტანი სისტემის ფუნქციებს აუმჯობესებს.
ნაღველმდენი პროდუქტების უკონტროლოდ ჩართვა რაციონში გაუმართლებელია, რადგან შეიძლება მათ ნაღვლის ბუშტში არსებული კენჭების დაძვრა გამოიწვიონ.