ბულგარული წიწაკა მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული ბოსტნეულია, განსაკუთრებული სამკურნალო თვისებებით გამოირჩევა…

360

ბულგარული წიწაკა მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული ბოსტნეულია, განსაკუთრებული სამკურნალო თვისებებით გამოირჩევა…

იცოდით? წიწაკა 4-ჯერ მეტ C ვიტამინს შეიცავს, ვიდრე ფორთოხალი. წიწაკა მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული ბოსტნეულია და მისი მოყვანა შეიძლება ყველგან. მიმზიდველი გემოს გარდა, წიწაკას აქვს განსაკუთრებული სამკურნალო თვისებები.

100 გრ ახალი წითელი წიწაკა შეიცავს 92% წყალს, 6 გ ნახშირწყლებს, 0,99 გ ცილას, 0,3 გ ცხიმს და 1,2 გ დიეტურ ბოჭკოს. წიწაკა არის ვიტამინების A, C და B6 შესანიშნავი წყარო. ფოლატის, საკვები ბოჭკოების, ვიტამინი B2, პანტოტეინის მჟავა, ნიაცინი და კალიუმი, ასევე ვიტამინი C, მანგანუმი, მაგნიუმი და ვიტამინი B. კარგი წყაროა. რაც უფრო მწიფეა წიწაკა, მით უფრო მაღალია ვიტამინისა და მინერალის დონე.

წიწაკა 4-ჯერ მეტ C ვიტამინს შეიცავს, ვიდრე ფორთოხალი და 30-ზე მეტი კაროტინოიდული საკვები. ვიტამინების ჭარბი რაოდენობა წიწაკის ანტიოქსიდანტურ შესაძლებლობებს იძლევა.

მინერალები სისხლს საჭირო კომპონენტებით ამდიდრებენ და ხელს უშლიან ანემიის განვითარებას, აძლიერებენ იმუნიტეტს, ვიტამინების მრავალფეროვნება კი ხელს უწყობს სისხლძარღვთა გამაგრება-განმტკიცებას, თმის ზრდას, აუმჯობესებს კანისა და მისი დანამატების (თმა, ფრჩხილები) სტრუქტურასა და მდგომარეობას. ბულგარული წიწაკა ხელს უწყობს მხედველობის შენარჩუნებას, ძვლოვანი ქსოვილის განმტკიცებასა და განახლებას, დეპრესიული მდგომარეობისგან თავის დაღწევას, ძალთა მოზღვავებას.

განსაკუთრებით სასარგებლოა შაქრიანი დიაბეტით დაავადებულთათვის. ბულგარული წიწაკის კიდევ ერთი სასარგებლო თვისებაა მადის აღძვრა, თუმცა ეს უკანასკნელი სპეციალისტებს რამდენადმე საკამათოდ მიაჩნიათ. სამაგიეროდ, მეცნიერული გამოკვლევებით დადასტურებულია, რომ ბულგარული წიწაკის მიღება ათხელებს სისხლს, აქვეითებს არტერიულ წნევას, კეთილისმყოფელ გავლენას ახდენს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტისა და კუჭუკანა ჯირკვლის (პანკრეასის) ფუნქციებზე. ნიღბებსა და საცხებს სწორედ ამ წიწაკის ფხვნილს ამატებენ და ისე იყენებენ რადიკულიტის, ართრიტისა და ნევრალგიის სამკურნალოდ.

ბულგარული წიწაკა ფასობს P ვიტამინის ანუ რუტინის შემცველობის გამოც. ცნობილია, რომ რუტინი სისხლძარღვებს, მათ შორის – უწვრილეს კაპილარებს, ელასტიკურობასა და სიმტკიცეს უნარჩუნებს, მთელ გულ-სისხლძარღვთა სისტემას კი ახალგაზრდობას, ამიტომ ბულგარული წიწაკის გამოყენება რეკომენდებულია თრომბოზებისა და ათეროსკლეროზის პროფილაქტიკისათვის. ბულგარული წიწაკა ძალზე სასარგებლოა მათთვის, ვინც გონებრივ შრომას ეწევა, ასევე – ასაკოვანთათვის, რადგან აუმჯობესებს მეხსიერებას, უზრუნველყოფს ყურადღების კონცენტრაციას, ხსნის უძილობას.

მისი წყალობით ადამიანი თავისუფლდება სტრესისა და წინადეპრესიული მდგომარეობისგან, ნერვული და კუნთოვანი სისტემების ზედმეტი დაძაბულობისგან. ბულგარული წიწაკა როგორც მამაკაცის, ასევე ქალის ორგანიზმს უნარჩუნებს ახალგაზრდობასა და ჯანმრთელობას, აფერხებს თმის ცვენას. ეს ბოსტნეული განსაკუთრებით კარგია ორსულობისას, როდესაც ძვლოვან სისტემასა და თმას ყველაზე მეტად სჭირდება ელემენტებით შევსება.

Facebook კომენტარები