ამ სტატიაში შეიტყობთ, რომელ დაავადებებს კურნავს ვაშლის კანი ! – სცადეთ და არ ინანებთ!

1657

ამ სტატიაში შეიტყობთ, რომელ დაავადებებს კურნავს ვაშლის კანი ! – სცადეთ და არ ინანებთ!

ვაშლის ქერქი საოცრად სასარგებლოა, გამოყენება კი მრავალმხრივ შეიძლება. ის უხსნად ბოჭკოებს,ვიტამინ A და Cშეიცავს.მასში უამრავი ფლავანოიდებია.

ვაშლი პოპულარული ხილია, რომელსაც აღიარებენ წარმოუდგენელი თერაპიული სარგებლით, რაც მოიცავს შარდმდენ თვისებებს, სისხლში ქოლესტერინის დონის შემცირებას, ყაბზობის ეფექტებს და სხვა. მაგრამ ამ უპირატესობების გარდა, ცოტა ხნის წინ აღმოჩნდა, რომ ვაშლის კანი ძალიან ეფექტურია ჰიპერტენზიის წინააღმდეგ ბრძოლის დროს.

ჰიპერტენზია არის დაავადება, რომლის დროსაც მომატებულია სისხლის წნევა. საწყის სტადიაზე არ ახასიათებს სპეციფიკური ჩივილები და შეიძლება წნევის შემთხვევითი გასინჯვის შედეგად გამოვლინდეს. არტერიული ჰიპერტენზია გულის, თავის ტვინის და თირკმელების სისხლძარღვოვანი დაავადებების განვითარების უმთავრესი რისკ-ფაქტორია.

ჰიპერტენზიის სიმპტომებია- საერთო სისუსტე, ადვილად დაღლა, თავბრუხვევა, უძილობა, გულის ფრიალი, თავის ტკივილი, გულის რევის შეგრძნება.

ზოგიერთი ბოლოდროინდელი გამოკვლევის თანახმად, ვაშლი ემსახურება არტერიული წნევის შემცირებას კანის ფლავონოიდული შემცველობის გამო, ძირითადად ქერცეტინით. ამრიგად, ვაშლის ქერქის ექსტრაქტი მონაწილეობს არტერიულ წნევასთან დაკავშირებული ჰორმონების რეგულირებაში, რაც აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევის სისტემის მუშაობას და ხელს უშლის სისხლძარღვთა შეტევას ვაზოკონსტრიქციას.

ვაშლის გამოყენების სხვა უპირატესობები: ეხმარება ღვიძლის დეტოქსიკაციას. ამცირებს ცუდი ქოლესტერინის დონეს სისხლში. ამცირებს ჰიპერგლიკემიის გამოვლენის რისკს, რადგან მას აქვს პექტინი. ეხმარება უძილობას B12 ვიტამინის შემცველობის წყალობით. ეხმარება სიცხის დაწევაში. ასტიმულირებს კუჭის წვენის გამომუშავებას, ამიტომ ხელს უწყობს გასტრიტისა და წყლულის წინააღმდეგ ბრძოლას.

ვაშლის შესახებ ყველაზე კარგი ის არის, რომ მისი მიღება ძალიან მარტივია, ეკონომიური და ნებისმიერი ტიპის საკვებისთვის მორგებული. ამ თვალსაზრისით, შეგიძლიათ მიირთვათ იგი ნედლი ან შემწვარი, სალათებში, წვენებში ან პიურეში. თქვენ ირჩევთ, იმას რაც ყველაზე მეტად გსურთ. არ შეგეშინდეთ, რადგან ვაშლს არ აქვს გვერდითი მოვლენები.

ერთი საშუალო ზომის ვაშლი (დაახლოებით 180 გ) შეიცავს:

  • კალორია: 95
  • წყალი: 86%
  • ცილა: 0.5 გ
  • ნახშირწყლები: 25 გ
  • შაქარი: 19 გ
  • უჯრედისი: 4.4 გ
  • ცხიმი: 0.3 გ
  • ცილა: 0.5 გ
  • კალიუმი: 1.8 მგ

ვაშლის შემადგენლობაში ძირითადად წყალი და ნახშირწყლები შედის. მასში საკმაოდ დიდი  რაოდენობით არის გლუკოზა, ფრუქტოზა და საქაროზაც, თუმცა მიუხედავად ამისა საკმაოდ დაბალი გლიკემიური ინდექსი აქვს – 34-38 (ანუ სისხლში შაქრის დონის სწრაფ მატებას არ იწვევს).

ერთი საშუალო ზომის ვაშლი დაახლოებით 4.4 გრ უჯრედისს შეიცავს რაც დღიური ნორმის დაახლოებით 18%-ია.

თუ ნებისმიერი კვების წინ ერთ ვაშლს მიირთმევთ, ეს სისავსის შეგრძნებას მოგანიჭებთ და შედეგად ნაკლებს შეჭამთ. ეს საშუალებას მოგცემთ დაახლოებით 15%-ით შეამციროთ მიღებული კალორიების რაოდენობა და ამავდროულად, ვიტამინებსაც მიიღებთ!

Facebook კომენტარები