3 მარტივი რეცეპტი, როგორ დავამწნილოთ პომიდორი რომ უგემრიელესი გამოვიდეს! და არ გაგვიფუჭდეს!
4 სასარგებლო რჩევა
თითოეული რეცეპტის ინგრედიენტები განკუთვნილია 3 ლიტრიანი ქილისთვის. პომიდვრის რაოდენობა შეიძლება განსხვავდებოდეს მათი ზომის მიხედვით. მთავარია ბოსტნეული მჭიდროდ შეფუთოთ და სითხე ქილის კიდემდე დავასხათ.
მომზადებამდე ყველა ბოსტნეული და მწვანილი კარგად უნდა გაირეცხოს, ხოლო ქილები და სახურავები უნდა იყოს სტერილური.
კონსერვაციის დროს პომიდვრისგაფუჭების თავიდან ასაცილებლად, წინასწარ ,ოდნავ დაჩხვლიტეთ პომიდორი.
დახუფვის შემდეგ აუცილებელია ქილები გადააბრუნოთ, გადააფაროთ რაიმე სქელი ნაჭერი.
1. პომიდვრის მწნილი მწვანილით - კლასიკური რეცეპტი გემრიელი სურნელოვანი პომიდვრისთვის.
საჭირო ინგრედიენტები
- ოხრახუშის 6 ღერო;
- 8 ღერო კამა;
- 3 კბილი ნიორი;
- 3 ხმელი დაფნის ფოთოლი
- 9 ცალი წიწაკა;
- 1½–2 კგ პომიდორი;
- დაახლოებით 1¹⁄₂ ლ წყალი;
- 2½ სუფრის კოვზი მარილი;
- 100 გრ შაქარი;
- 1½ სუფრის კოვზი ძმარი 9%.
მომზადება:
ქილას ძირზე მოაწყვეთ ოხრახუშის ნახევარი, კამა და დაჭრილი ნიორი. დაუმატეთ პილპილი.
ჩაალაგეთ პომიდორი და ზემოდან მოაყარეთ დარჩენილი ოხრახუში, კამა და ნიორი. ქილაში ჩაასხით მდუღარე წყალი, დააფარეთ თავსახური და გააჩერეთ 15 წუთი.
გადაწურეთ სითხე ქილიდან ქვაბში. დაამატეთ მარილი, შაქარი, ძმარი და აურიეთ. მიიყვანეთ ადუღებამდე და ადუღეთ კიდევ ერთი წუთი. შეავსეთ ქილა და მოხუფეთ.
2. დამწნილებული პომიდორი ხახვით
ამ მეთოდით დამწნილებული პომიდორი ტკბილი და ძალიან არომატული იქნება, ხახვი კი ხრაშუნა და გემრიელი იქნება.
საჭირო ინგრედიენტები:
- 3-4 მთლიანი ხახვი;
- ხმელი მიხაკის 10 კვირტი;
- 1½–2 კგ პომიდორი;
- დაახლოებით 1¹⁄₂ ლ წყალი;
- 2 სუფრის კოვზი მარილი;
- 5 სუფრის კოვზი შაქარი;
- 1 სუფრის კოვზი ძმრის ესენცია 70%.
Ხახვი დავჭრათ არც თუ ისე თხელ რგოლებად. ნიორი და ხახვის ნაწილი მოათავსეთ ქილაში. შემდეგ ჩაალაგეთ პომიდორი და ხახვის რგოლები. შეავსეთ ქილა მდუღარე წყლით, დააფარეთ და გააჩერეთ 20 წუთი. გაწურული წყალი ჩაასხით ქვაბში, დაუმატეთ მარილი და შაქარი, აურიეთ და მიიყვანეთ ადუღებამდე. ქილას დაუმატეთ ძმარი. პომიდორს დაასხით მდუღარე სითხე და მოხუფეთ ქილა.
3. პომიდვრისა და ყურძნის მწნილი
ყურძნის წყალობით ბოსტნეული უჩვეულო გემოს იძენს, თავად კენკრა კი პომიდვრის გემოს.
საჭირო ინგრედიენტები
- 6-8 კბილი ნიორი;
- 1 ბულგარული წიწაკა;
- 3 ქოლგა კამა;
- 1¹⁄₂–2 კგ პომიდორი;
- 450 გრ თეთრი ყურძენი;
- დაახლოებით 1¹⁄₂ ლ წყალი;
- 3 სუფრის კოვზი მარილი;
- 5 სუფრის კოვზი შაქარი;
- 2½ სუფრის კოვზი ვაშლის სიდრი ძმარი;
- 2-3 სუფრის კოვზი სოიოს სოუსი სურვილისამებრ.
ქილას ძირზე მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი ნიორი, წიწაკის პატარა რგოლები და კამა. ჩაალაგეთ პომიდორი, მონაცვლეობით ყურძენთან ერთად. ქილა შეავსეთ მდუღარე წყლით, დააფარეთ და გააჩერეთ 15-20 წუთი. ჩაასხით ადუღებული წყალი ქვაბში, დაუმატეთ მარილი და შაქარი და მიიყვანეთ ადუღებამდე.
ქილას დაუმატეთ ძმარი, სოიოს სოუსი და ცხელი მარილწყალი და დაახურეთ თავსახური. მოხუფეთ და ამოატრილეთ ქილები. შემოახვიეთ დიდი ტილო და გააჩერეთ ასე რამდენიმე საათი.