ჩამონათვლი იმ სასარგებლო პროუქტების,  რომელიც ყოველდღე უნდა მიირთვათ

478

ჩამონათვლი იმ სასარგებლო პროუქტების,  რომელიც ყოველდღე უნდა მიირთვათ

Ყველამ იცის ანდაზა “ჩვენ ვართ ის, რასაც ვჭამთ”. სინამდვილეში, ყველაზე მავნე სწრაფი კვების სიმრავლის მიუხედავად, დღესდღეობით უფრო და უფრო მეტ ადამიანს ესმის, რამდენად მნიშვნელოვანია სწორი კვება. ჯანსაღი კვება საშუალებას გაძლევთ არა მხოლოდ უკეთესად იგრძნოთ თავი, გამოიყურებოდეთ თქვენს ასაკზე უფრო ახალგაზრდა და ყოველთვის იყოთ კარგ ფორმაში.

სწორ კვებას შეუძლია თავიდან აიცილოს მრავალი დაავადება, მათ შორის სიცოცხლისათვის საშიში.

როგორ ფიქრობთ, ჯანსაღი კვება არის , მოსაწყენი, რთული? ეს ნიშნავს, რომ ჯერ არ გსმენიათ რვა (ჯანმრთელი და გემრიელი!)

ამ პროდუქტების ჩამონათვალი, რომელიც ქვემოთაა მოცემული, საოცრად სასარგებლო და ამავდროულად ძალიან გემრიელიცაა.

1. ისპანახი

Მწვანე ფოთლოვანი ისპანახი მკვებავი ბოსტნეულია. ეს არის კარგად ცნობილი “კუნთების მაშენებელი”, რომელიც მდიდარია ომეგა -3 და ფოლატებით, რომლებიც ამცირებენ გულის დაავადებების, ინსულტისა და ოსტეოპოროზის რისკს. პლუს ყველაფერს: ფოლატი აუმჯობესებს სასქესო ორგანოების სისხლის მიმოქცევას, რაც დაგიცავთ ასაკთან დაკავშირებული პრობლემებისგან სექსუალურ სფეროში.

ისპანახი მდიდარია ლუთეინით, შემადგენლობით, რომელიც ებრძვის მაკულარული დეგენერაციას. მიზნად დაისახეთ დღეში 1 ულუფა სუფთა ისპანახის მიღება.

შემცვლელები: ბაღის კომბოსტო, პაკ ჩოი (ჩინური კომბოსტო), რომის სალათი.
შეიტანეთ კვების რაციონში: გააკეთეთ სალათი ისპანახით. ათქვეფილ კვერცხს დაამატეთ ისპანახი. დაამშვენებს პიცას.

2. იოგურტი

Იოგურტის 2000 წლიანი ისტორიის განმავლობაში, არავის მოუფიქრებია მისი სასარგებლო თვისებების დავა და მრავალი ქვეყანა დიდი რაოდენობით აწარმოებს.

ეს აძლიერებს იმუნურ სისტემას და ამცირებს კიბოს რისკს.
ყველა იოგურტი არ არის პრობიოტიკი, ამიტომ შეძენამდე დარწმუნდით, რომ ეტიკეტზე მითითებულია “ცოცხალი და აქტიური ნაერთები”. აუცილებელია ყოველდღე მირთმევა.

შემცვლელები: კეფირი, სოიოს იოგურტი.

დაიწყეთ მიღება იოგურტის, რომელსაც დაუმატებთ   მოცვის, კაკლის, სელის თესლს ან თაფლს. ისინი  ქმნის ჯანსაღ საუზმეს ან დესერტს. უცხიმო იოგურტი იდეალურია სალათებისთვის.
სახლიში მომზადება:

კოქტეილი- შეუთავსეთ ერთი ჭიქა უცხიმო იოგურტი, 1 ჭიქა ახალი ან გაყინული მოცვი, 1 ჭიქა სტაფილოს წვენი და ერთი ჭიქა დაჭრილი ახალი ისპანახი.

3. მოცვი

შეიცავს უფრო მეტ ანტიოქსიდანტებს, ვიდრე ნებისმიერი სხვა ჩრდილოეთ ამერიკის ხილი. მოცვი ხელს უწყობს დიაბეტის და ასაკთან დაკავშირებული მეხსიერების უარყოფითი ცვლილებების თავიდან აცილებას (სწორედ ამიტომ უწოდებენ მათ ”ტვინის კენკრას”).

გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ მოცვი, რომელიც მდიდარია ბოჭკოთი და A და C ვიტამინებით, ამცირებს სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს.

მიიღეთ  აქვს დღეში 1 ჭიქა ახალი მოცვი ან 1/2 ჭიქა გაყინული ან ხმელი კენკრა.

შემცვლელები: აკაის კენკრა, ყურძენი, ქლიავი, ქიშმიში, მარწყვი.

მოცვი ინარჩუნებს სასარგებლო თვისებებს, როდესაც ხმელი, გაყინული და მურაბის ფორმითაა.

4. ლობიო

Ყველა ლობიო კარგია გულისთვის, მაგრამ არაფერი ააქტიურებს ტვინს, ისე როგორც  შავი ლობიო. ეს იმიტომ ხდება, რომ ის მდიდარია ანტოციანებით, ანტიოქსიდანტური ნაერთებით, რომლებიც აუმჯობესებენ ტვინის მუშაობას.

ყოველდღიურად შეეცადეთ მიიღოთ 1/2 ჭიქა ულუფა შეიცავს 8 გრამ ცილას და 7,5 გრამ ბოჭკოს. ასევე პროდუქტი კლასიფიცირდება როგორც დაბალკალორიული და უცხიმო.
შემცვლელები: ბარდა, ოსპი, პინტო.

5. შვრია

იგი დატვირთულია ხსნადი ბოჭკოთი, რაც ნაჩვენებია გულსისხლძარღვთა დაავადებების რისკის შესამცირებლად.

პოლიფენოლები, რომლებსაც შეიცავს შვრიის მარცვლები, აქტიურად მონაწილეობენ ლიპიდების ცვლაში და ხელს უწყობენ ცხიმების შეწოვას. 1/2 ჭიქა შვრია შეიცავს 10 გრამ ცილას, რაც სხეულს სუფთა, ჯანსაღი ენერგიის გაძლიერებას აძლევს.
შემცვლელები:  სელის თესლი, ველური ბრინჯი
მიირთვით გრანოლა და ბოჭკოვანი მდიდარი მარცვლეული, თანაფარდობით მინიმუმ 5 გრამი. მარცვლეულს, სალათებსა და იოგურტს დაამატეთ ორი ჭიქა სელის თესლი.

შეიცავს ორჯერ მეტ ცილას, ვიდრე სხვა მარცვლეული და ნაკლები ნახშირწყლები. ჩაასხით 1 ჭიქა შვრიაზე  2 ჭიქა წყალი. გავაგრილოთ. ღრმა თასში ჩაყარეთ 2 დაჭრილი ვაშლი, 1 ჭიქა ახალი მოცვი, 1/2 ჭიქა დაჭრილი ნიგოზი და ჭიქა უცხიმო იოგურტი.

Facebook კომენტარები