პროდუქტები ტვინისა და მეხსიერების გასაუმჯობესებლად

405

პროდუქტები ტვინისა და მეხსიერების გასაუმჯობესებლად

ამ სტატიაში შევაჯამებთ ჯანსაღ საკვებს თქვენი ტვინისა და მეხსიერებისათვის და აგიხსნით თუ რატომ არის ასე მნიშვნელოვანი ამ ჩამონათვალში შემავალი  ყველა პროდუქტის კვების რაციონში დამატება.

თქვენი ტვინი საოცარია. როგორც მთელი ორგანიზმის კონტროლის ცენტრი, ის აკონტროლებს გულისცემას, სუნთქვას, თქვენს ნებისმიერ მოძრაობას, აზრს და შეგრძნებას. ამიტომ მნიშვნელოვანია, რომ იგი მაქსიმალურად მუშა მდგომარეობაში იყოს. როგორ უნდა გავაკეთოთ ეს?

რასაც ვჭამთ, მნიშვნელოვან გავლენას ახდენს ტვინის ჯანმრთელობაზე.

1. ცხიმიანი თევზი

Როდესაც საქმე ეხება იმას, თუ რომელი საკვები აუმჯობესებს მეხსიერებას და ტვინის მუშაობას, მაშინ პირველ რიგში ცხიმიანი თევზი მახსენდება. და კარგი მიზეზის გამო. თევზები, როგორიცაა ორაგული, კალმახი და სარდინი, დატვირთულია ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით, რომლებიც სასარგებლო გავლენას ახდენს მეხსიერებაზე და ინფორმაციის დამუშავებისა და სწავლის უნარზე. ხოლო ტვინი 60% ცხიმია და მათი ნახევარი სტრუქტურულად მსგავსია ომეგა -3-ს. ტვინი იყენებს ამ მჟავებს ნერვული უჯრედების შესაქმნელად.

ამ ნივთიერების ადექვატურმა მიღებამ შეიძლება შეანელოს გონებრივი დაქვეითება, რაც აუცილებლად მოდის ასაკთან ერთად, ასევე ხელს უშლის ალცჰაიმერის დაავადების დაწყებას. ერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანები, რომლებიც რეგულარულად მიირთმევდნენ მოხარშულ თევზს, უფრო მეტი ტვინის ნაცრისფერი ჰქონდათ, რომელიც შეიცავს ნერვულ უჯრედებს, რომლებიც აკონტროლებენ ჩვენს მეხსიერებას, ემოციებს და გადაწყვეტილების მიღების უნარს.
ცხიმიანი თევზი მდიდარია ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით, რომლებიც ტვინს ნერვული უჯრედების შესაქმნელად სჭირდება. ომეგა -3 ხელს უწყობს მეხსიერების და განწყობის გაუმჯობესებას და მნიშვნელოვნად ამცირებს ტვინის აქტივობაში ასაკთან დაკავშირებული ცვლილებების სიჩქარეს.

2. ყავა

თუ თქვენი დილა სტაბილურად იწყება ფინჯანი ყავით, მაშინ მოხარული ვართ გაცნობოთ, რომ ყველაფერს სწორად აკეთებთ. ყავა შეიცავს კოფეინს და ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც სასარგებლოა ტვინის მუშაობისთვის.
კოფეინი აუმჯობესებს ტვინის აქტივობას შემდეგი გზით:

აუმჯობესებს ყურადღებას: კოფეინი ბლოკავს ადენოზინის წარმოებას, ნივთიერება, რომელიც იწვევს ძილიანობას, რაც საშუალებას აძლევს ადამიანს უკეთ აღიქვას გარემო.

3. Მოცვი

მოცვი-კიდევ ერთი პროდუქტია, რომელიც სასარგებლოა ტვინისა და მთლიანად სხეულისთვის.
მოცვი, ისევე როგორც სხვა ნათელი ფერის კენკრა, მდიდარია ანტოციანინებით, მცენარეული ნივთიერებით ანთების საწინააღმდეგო და ანტიოქსიდანტური ეფექტით. ..ანელებს ტვინის დაბერების პროცესს და ნეიროდეგენერაციული დაავადებების განვითარებას. გარდა ამისა, მოცვის ანტიოქსიდანტები სხეულში გროვდება, რაც აუმჯობესებს ტვინის უჯრედებს შორის კომუნიკაციას.

4. კურკუმა

აუმჯობესებს მეხსიერებას: კურკუმას მიღება ალცჰეიმერით დაავადებულ პაციენტებში მეხსიერების გაუმჯობესებას უწყობს ხელს. იგი ასევე ასუფთავებს ამილოიდურ ფირფიტებს.

ეხმარება დეპრესიასთან ბრძოლაში: კურკუმა აუმჯობესებს სეროტონინის და დოფამინის გამომუშავებას, ჰორმონებს, რომლებიც აუმჯობესებენ განწყობას. გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ კურკუმინს შეუძლია გაათავისუფლოს დეპრესიის სინდრომი.

ასტიმულირებს ტვინის უჯრედების ზრდას: კურკუმინი აძლიერებს ნეიროტროპულ ფაქტორს, რომელიც გავლენას ახდენს ტვინის უჯრედების ზრდაზე. ეს საშუალებას გაძლევთ დაძლიოთ გონებრივი განვითარების ასაკთან დაკავშირებული დაქვეითება.

5 . ბროკოლი

Ბროკოლი სავსეა ნუტრიენტებით, მათ შორის ანტიოქსიდანტებით. ამ პროდუქტის 100 გრამი შეიცავს RDA– ს 100% –ზე მეტს K ვიტამინს. ხიმში ხსნადი ვიტამინი აუცილებელია სფინგოლიპიდების, ცხიმის ტიპის ფორმირებისთვის, ტვინის უჯრედებში მნიშვნელოვანი რაოდენობით. რამდენიმე კვლევამ დაადასტურა, რომ ვიტამინი K აუმჯობესებს მეხსიერებას.

6. გოგრის თესლი

Გოგრის თესლი შეიცავს ძლიერ ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ხელს უშლის თავისუფალ რადიკალებს სხეულის და ტვინის დაზიანებისგან. გარდა ამისა, ეს კარგი წყაროა მაგნიუმის, რკინის, თუთიის და სპილენძის.

7. შავი შოკოლადი

Შავი შოკოლადი და კაკაოს ფხვნილი შეიცავს ტვინის მასტიმულირებელ უამრავ ნივთიერებას, როგორიცაა ფლავონოიდები, კოფეინი და ანტიოქსიდანტები. ფლავონოიდები მცენარის ანტიოქსიდანტის სახეობაა. მათ აქვთ სასარგებლო გავლენა ტვინის იმ უბნებზე, რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან სწავლასა და მეხსიერებაზე. მკვლევარებმა დაადასტურეს, რომ ეს ინგრედიენტი აუმჯობესებს მეხსიერებას და ანელებს ტვინში ასაკთან დაკავშირებულ ცვლილებებს.

8. თხილეული

Გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ კაკლის მიღება აუმჯობესებს გულის ჯანმრთელობას და ჯანმრთელი გული დადებითად მოქმედებს ტვინის ჯანმრთელობაზე. 2014 წელს მეცნიერებმა დაამტკიცეს, რომ თხილი აუმჯობესებს შემეცნებას და ხელს უშლის ნეიროდეგენერაციული დაავადებების გაჩენას.
ყველა დადებითი თვისება შეიძლება მიეკუთვნოს კაკალში ჯანსაღი ცხიმების, ანტიოქსიდანტების და ვიტამინ E- ს მაღალ შემცველობას. ვიტამინი E იცავს ტვინის უჯრედებს თავისუფალი რადიკალების დაზიანებისგან. ეს საშუალებას გაძლევთ შეანელოთ ნეიროდეგენერაციული პროცესების განვითარება.

9. კვერცხი

კვერცხი ტვინის ჯანმრთელობის მრავალი სარგებელის დიდი წყაროა, მათ შორის ვიტამინები B6 და B12, ფოლატი და ქოლინი. ქოლინი მნიშვნელოვანი მიკროელემენტია, რომელსაც ჩვენი ორგანიზმები იყენებენ აცეტილქოლინის, ნეიროგადამცემი სინთეზისთვის, რაც განწყობისა და მეხსიერების რეგულირებას უწყობს ხელს. გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ ამ ნივთიერების ადექვატური მიღება მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს მეხსიერებას.

Კვერცხის გული ამ სასარგებლო მიკროელემენტის საუკეთესო წყაროა. ქოლინის რეკომენდებული მიღებაა 425 მილიგრამი დღეში, ქალებისთვის 550. ერთი კვერცხი შეიცავს 112 მგ ქოლინს.

10. მწვანე ჩაი

ისევე, როგორც ყავა, მწვანე ჩაის კოფეინი აუმჯობესებს ტვინის მუშაობას. მაგრამ კოფეინის გარდა, მწვანე ჩაი შეიცავს რიგ სხვა სასარგებლო ნივთიერებებს. ერთი არის L-theanine, ამინომჟავა, რომელსაც შეუძლია გადალახოს ჰემატოენცეფალური ბარიერი და გაზარდოს ნეიროტრანსმიტრის GABA– ს აქტივობა, რაც ხელს უწყობს შფოთის შემცირებას.

L-theanine ასევე ზრდის ალფა ტალღების სიხშირეს თავის ტვინში, რაც დაგეხმარებათ დაისვენოთ, ხოლო დაღლილობის გრძნობები შემცირდეს. ზოგიერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ L-theanine ეწინააღმდეგება ყავის გამამხნევებელ ეფექტს და დაგეხმარებათ დაისვენოთ და დაიძინოთ.

მწვანე ჩაი ასევე მდიდარია პოლიფენოლებითა და ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც იცავს ფსიქიკურ დაქვეითებას და ისეთი დაავადებების რისკს, როგორიცაა ალცჰეიმერი და პარკინსონი.

Facebook კომენტარები