ყურძნის თესლის ეთერზეთი: სარგებელი და გამოყენება
ყურძნის თესლის ზეთი მიიღება ვაზის ნაყოფში არსებული თესლის დაფქვით. ჩვენ გიამბობთ მისი შემადგენლობის, სარგებელისა და გამოყენების მეთოდების შესახებ.
Ხილის არომატისა და მდიდარი გემოს გამო, ყურძნის თესლის ეთერზეთი ფართოდ გამოიყენება ხორცისა და სალათების მარინადად. ის ბევრ კოსმეტიკურ საშუალებებში გვხვდება ლინოლის მჟავის მაღალი შემცველობით (ომეგა -6 ცხიმოვანი მჟავა), რაც კანის ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას უწყობს ხელს.
ყურძნის თესლიდან მიღებული ეს ზეთი პოპულარული გახდა ქიმიური ნაერთების მაღალი შემცველობის გამო. ეს მოიცავს პოლიუჯერი ცხიმებს და ვიტამინ E-ს.
როგორ გამოვიყენოთ ყურძნის თესლის ზეთი? როგორია მისი შემადგენლობა? როგორ შეიძლება ისარგებლოს? შეიტყვეთ ჩვენი სტატიიდან.
Როგორ მიიღება ყურძნის თესლის ეთერზეთი?
ეთერზეთი მზადდება ყურძნის თესლიდან, რომელიც მეღვინეობის სუბპროდუქტად ითვლება. ათასობით წლის განმავლობაში ღვინის მწარმოებლებმა არ იცოდნენ რა ექნათ. ამასთან, თანამედროვე ტექნოლოგიებმა შესაძლებელი გახადა თესლიდან ზეთის მიღების პროცესის შემუშავება.
ამისათვის თესლი დაფქვეს და იყენებენ მათ ზეთის მოსაპოვებლად. ამ ნივთიერებების გამოყენებამ არაერთი შეშფოთება გამოიწვია, რადგან ზოგიერთმა მათგანმა, ამ შემთხვევაში ჰექსანმა, შეიძლება მავნე ზემოქმედება მოახდინოს ჯანმრთელობაზე. ამასთან, წარმოების პროცესში გამხსნელები აორთქლდებიან. არ არსებობს სამეცნიერო მტკიცებულება იმის შესახებ, რომ ზეთში ჰექსანის ნარჩენები მოკლევადიან ან გრძელვადიან პერიოდში საზიანოა ჯანმრთელობისთვის. ბევრად უფრო შემაშფოთებელია მისი გავლენა გარემოზე.
Როგორც წესი, მწარმოებელი მიუთითებს ინფორმაციას შეფუთვაზე ზეთის მიღების და დამუშავების მეთოდის შესახებ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, შეიძლება ვივარაუდოთ, რომ ეს მოხდა ქიმიური პროცესის შედეგად.
ყურძნის თესლის ზეთის შემადგენლობა
ჟურნალში Nutrition and Metabolic Insights გამოქვეყნებული კვლევის თანახმად, ყურძნის თესლის ზეთი შეიცავს ფენოლურ ნაერთებს და უჯერი ცხიმოვანი მჟავებს. ისინი მას ანთების საწინააღმდეგო და ანტიმიკრობულ თვისებებს ანიჭებენ. ზოგადად, ამ ზეთში არსებული ცხიმოვანი მჟავები განაწილებულია შემდეგნაირად:
10% გაჯერებული
16% მონოუჯერი
70% პოლიუჯერი
ამ პოლიუჯერი ცხიმების უმეტესობა შედგება ომეგა -6-ისგან. კვლევის თანახმად, ამ ნაერთს შეუძლიაშეამციროს ანთება სხეულში. ამის შესახებ ასევე ნათქვამია სხვა გამოკვლევებშიც. ყურძნის თესლის ზეთი ასევე წარმოადგენს ვიტამინ E- ს. ერთი სუფრის კოვზი (3.9 გრამი) შეიცავს RDA- ს 19% -ს.
სად გამოიყენება ყურძნის თესლის ზეთი?
ყურძნის თესლის ზეთს შეუძლია გაახალგაზრდავება და გააუმჯობესოს კანის ჯანმრთელობა, ებრძოლოს აკნეს და ცხიმიან მბზინავობას. ამასთან, კოსმეტოლოგია არ არის მისი გამოყენების ერთადერთი სფერო. ასევე შეგვიძლია გამოვიყენოთ კულინარიასა და არომათერაპიაში.