რკინით მდიდარი პროდუქტი ანემიის წინააღმდეგ
რკინა არის ძალიან მნიშვნელოვანი ელემენტი ადამიანის ორგანიზმში. ის წარმოადგენს ასეულობით ცილოვანი მოლეკულისა და ფერმენტის აუცილებელ კომპონენტს. ჰემოგლობინი და მიოგლობინი არის რკინის შემცველი პროტეინები, რომლებიც ჩართულნი არიან ჟანგბადის ტრანსპორტირებასა და შენახვაში.
ნახეთ რომელი პროდუქტები შეიცავს დიდი რაოდენობით რკინას:
1. ფინიკი
Ეს არის ძალიან ტკბილი მკვებავი ხილი. შეჭამეთ ახალი ან გამხმარი, ის უზრუნველყოფს ენერგიას და ცნობილია რკინის დიდი მარაგით. რძე და ფინიკი ერთად იდეალურია ჯანსაღი საუზმისთვის, რკინადეფიციტური ანემიის თავიდან ასაცილებლად. ისინი ასევე შეიძლება გამოყენებულ იქნას სხვადასხვა ტკბილეულის დასამზადებლად. დაამატეთ ფინიკი სალათებს, ნამცხვრებს, ჯემებს.
2. გარგარი
Გარგარი მდიდარია ცილებით, ნახშირწყლებით, A ვიტამინით, რკინით და სხვა მინერალებით. გამხმარი გარგარი განსაკუთრებით მდიდარია რკინით, რომლის შენახვა შესაძლებელია რამდენიმე თვის განმავლობაში და რჩება სუფთა.
100 გ გამხმარი გარგარი შეიცავს რკინას ერთი დღის ნორმას.
ახალი გარგარი შეგიძლიათ მიირთვათ წვენის სახით, ნაყინთან, შვრიასთან ერთად და ა.შ.
3. ლეღვი
Ლეღვის ჭამა შესაძლებელია როგორც ახალი, ასევე ჩირის სახით. გამხმარი ფორმით, ლეღვის ყველა სასარგებლო თვისება ორმაგდება, უმჯობესია გაათბოთ იგი ღამით და დაუმატოთ მარცვლეულს და ა.შ.
4. ქიშმიში
Ქიშმიში არის გამხმარი ტკბილი ყურძენი, სასარგებლოა რკინასა და გლუკოზის არსებობისთვის.
ნახევარი ჭიქა ქიშმიში შეიცავს 1.6 მგ რკინას, რომელიც ადვილად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ და ხელს უწყობს სისხლის წარმოქმნას.
5. მზეზე გამომშრალი პომიდორი
Მზეზე გამომშრალი პომიდორი ნაკლებად პოპულარულია, მაგრამ ადვილი მოსამზადებელია და შეიცავს 9.1 მგ რკინას თითო პორცია.
მოზრდილებში რკინის ნორმა 18 მგ, ბავშვებისთვის - 10 მგ, ამრიგად, მზეზე გამომშრალ პომიდორს შეუძლია უზრუნველყოს თითქმის მთლიანი ოდენობა ბავშვებისთვის, ხოლო ნახევარი მოზრდილთათვის. თქვენ შეგიძლიათ გამოიყენოთ იგი ნებისმიერი ფორმით.
6. შავი ქლიავის ჩირი
Რკინით მდიდარი ქლიავი საუკეთესოდ გამოყოფოს მას თუ ღამით დაალბობთ. ნუ გადაასხამთ დანალბობ წყალს - მასში ასევე ბევრი სასარგებლო ნივთიერებაა.
100 გრ. ქლიავი შეიცავს 9 მგ რკინას. თქვენ შეგიძლიათ დაამატოთ ის სმუზში, მარცვლეულში, ცომეულში, გააკეთოთ ჯემი, ჟელე მისგან და ა.შ.
7. ბროწეული
Ბროწეული არის სასარგებლო პროდუქტი მათთვის, ვისაც რკინადეფიციტური ანემია აწუხებს. იგი საუკეთესოდ ავსებს ორგანიზმს რკინით.