Საოცარი ფაქტები სხვადასხვა ზეთების შესახებ - ამ სტატიაში ჩვენ გაგიზიარებთ საინტერესო ფაქტს ომეგა 3, 6 და 9 ცხიმოვანი მჟავების შესახებ.
ჩვენ შევიტყვეთ, რომ მზესუმზირის ზეთის აქტიური გამოყენება ზრდის პარკინსონის დაავადების და ხანდაზმული დემენციის, სიმსუქნისა და კიბოს რისკს!
Ეს გამოწვეულია ომეგა 6-ის უჯერი ცხიმოვანი მჟავების მაღალი შემცველობით, რომლებსაც აქვთ სუსტი ე.წ. "ანთების საწინააღმდეგო" ეფექტი-ანუ მათ შეუძლიათ ანთების პროვოცირება, განსაკუთრებით ტვინში.
ახლა კაცობრიობა 20- ჯერ მეტ ომეგა 6 -ს მოიხმარს, ვიდრე ადრე. მზესუმზირის ზეთის გარდა, სოიოს და სიმინდის ზეთებს აქვთ იგივე რისკები, ” - განმარტავს არმან ბაიდილოვი, ბიოქიმიკოსი, ზოგადი პრაქტიკოსი, იმუნოლოგი და დერმატოკოსმეტოლოგი.
ამ სტატიაში ჩვენ გაგიზიარებთ საინტერესო ფაქტს ომეგა 3, 6 და 9 ცხიმოვანი მჟავების შესახებ.
ადამიანის ჯანმრთელობისთვის ყველაზე მნიშვნელოვანი ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავები არის ალფა-ლინოლენური, ეიკოზაპენტაენური, დოკოზაჰექსაენური.
ისინი არ შეიძლება სინთეზირდეს ჩვენს სხეულში, ამიტომ მათ უწოდებენ შეუცვლელს. სელის ზეთი არის რეკორდსმენი ომეგა -3 შემცველობით.
თუმცა, ბევრს არ შეუძლია გამოიყენოს იგი, რადგან თავისებური გემო აქვს. ამავე დროს, ჯერჯერობით შეუძლებელია მისი განთავსება კაფსულებში.
კაფსულაციის დროს ნებისმიერი ზეთი უნდა გარდაიქნას თხევადი ჟელატინის მსგავსად, მაგრამ ამ შემთხვევაში არსებობს გადახურების შესაძლებლობა, რაც ანადგურებს სელის ზეთის ყველა სასარგებლო თვისებას.
სელის ზეთის თითქმის ნახევარი შედგება ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებისგან. და ეს ნახევარი წარმოდგენილია ალფა-ლინოლენის მჟავით. ჩვენს სხეულს შეუძლია მისგან დარჩენილი ორი ცხიმოვანი მჟავის სინთეზირება მცირე რაოდენობით.
თუმცა, ომეგა -6 ცხიმოვანი მჟავების არსებობა აფერხებს ამ გარდაქმნას.
ანუ, თქვენ უნდა გამოიყენოთ სელის ზეთი სწორად თერაპიული ეფექტის მისაღებად, თქვენ არ შეგიძლიათ ერთდროულად მიიღოთ ომეგა -3 და ომეგა -6 ცხიმოვანი მჟავები (მაგალითად, მცენარეული და სელის ზეთი).
ზოგადად, ზეთს არ შეიძლება ვუწოდოთ ორგანული, თუ იგი დაპრესილია 50 გრადუსზე მეტ ტემპერატურაზე.
ოპტიმალურია, თუ ზეთი იწარმოება სპეციალური ტექნოლოგიის გამოყენებით 47 გრადუს ტემპერატურაზე.
საკმაოდ მარტივია იმის შემოწმება, გაცხელდა თუ არა ზეთი წარმოების დროს: თუ გახსნით ბოთლს და შეიგრძნობთ შემწვარი თესლის სუნს, მაშინ ვერ გამოიყენებთ ასეთ ზეთს.
მრავალი დაავადებისგან გამოჯანმრთელება ხშირად იწყება ღვიძლის მკურნალობით .
ამ ათასწლეულისთვის გამოიყენებოდა რძის ეკლის ზეთი. ის ასევე აღიარებულია ოფიციალური მედიცინის მიერ - მაგალითად, პრეპარატები გეპაბენე და კარსილი ემყარება ამ ბალახის ექსტრაქტს.
შეგიძლიათ მიიღოთ ეს ზეთი დიდი ხნის განმავლობაში, თვეების და წლების განმავლობაში - 2-3 სუფრის კოვზი დღეში.
ასევე მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს კანისა და სახსრების საერთო მდგომარეობას. ძალიან მსუბუქი ზეთი, არ აქვს გემო და სუნი - ამიტომ ადვილი დასალევია.
კაკლის ზეთი არა მხოლოდ მდიდარია ომეგა -3 და 9 უჯერი ცხიმოვანი მჟავებით, არამედ შეიცავს სხვა ნივთიერებებს, რომლებიც შესანიშნავად კვებავს ჩვენს გულს, სისხლძარღვებს და ტვინს.
იგი სავსეა ბუნებრივი E ვიტამინის შემცველობით თუმცა, უნდა გვახსოვდეს, რომ ის შეიცავს ბევრ იოდს - ფარისებრი ჯირკვლის დაავადებებით დაავადებული ადამიანები უნდა იყვნენ ფრთხილად ამ ზეთის მიღებისას და მნიშვნელოვანია ექიმთან კონსულტაცია.
გოგრის თესლის ზეთი ერთ -ერთი ბუნებრივი ანტიჰელმინთურია. მას აქვს რეკორდული თუთიის შემცველობა, რაც მნიშვნელოვანია კანის, ფრჩხილების და თმისთვის, ჰორმონებისათვის, რადგან ცილის მოლეკულის სინთეზირება შეუძლებელია ორგანული თუთიის მონაწილეობის გარეშე.
იცავს ინფექციური და ავთვისებიანი დაავადებებისგან. კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი ინფორმაცია: გოგრის თესლის ზეთი არის ეფექტური მამრობითი პროსტატისთვის.
Შავი კვლიავის ზეთი ცალკე დგას. საკმაოდ ძნელია მისი დამატება საკვებში, რძის ეკლის ზეთისგან განსხვავებით - მას აქვს სპეციფიკური გემო. უზარმაზარი განსხვავებაა იაფფასიან და ძვირადღირებულ კვლიავის ზეთს შორის.
იაფი მზადდება შავი კვლიავის თესლისგან, რომელიც დაფქული და შევსებულია იაფი ბაზის ზეთით (უარეს შემთხვევაში, იაფი ბამბის თესლი, მზესუმზირის ან ზეითუნის ზეთი).
ქარხნის თესლის კარგ გემოს შეუძლია გადალახოს გაფუჭებული ფუძის ზეთის სიმწარე ისე, რომ არავინ შენიშნოს. ასე რომ არასოდეს აირჩიოთ იაფფასიანი კვლიავის ზეთი.