13 წარმოუდგენელი გამწმენდი ეფექტი ორგანიზმზე, როდესაც დღეში 1 ჭარხალს მიირთმევთ ! 

1372

13 წარმოუდგენელი გამწმენდი ეფექტი ორგანიზმზე, როდესაც დღეში 1 ჭარხალს მიირთმევთ ! 

ჭარხალი სავსეა ვიტამინებით, როგორიცაა A, B1, B2, B6 და C. მინერალური შემცველობის თვალსაზრისით, ის მდიდარია კალციუმით, რკინით, ნატრიუმით, ფოსფორით, სპილენძით და მაგნიუმით.

ფესვს აქვს ნაკლები კვებითი ღირებულება, ვიდრე ჭარხლის ფოთლებს,  არის ფოლიუმის მჟავის, კალიუმის, ბოჭკოების, ნახშირწყლების, იოდის, ქოლინის და მანგანუმის შესანიშნავი წყარო. რაც შეეხება რკინას, აღსანიშნავია, რომ ჭარხალში შემავალი რკინა მაღალი ხარისხისაა, რაც ამ ბოსტნეულს სისხლის იდეალურ გამწმენდად აქცევს.

სარგებელი ჯანმრთელობისთვის გარდა სისხლის გამწმენდი თვისებებისა, ჭარხალი უზრუნველყოფს ჯანმრთელობის სარგებელთა ფართო სპექტრს, რაც დადებითად მოქმედებს სხეულის ყველა ნაწილზე. გაეცანით ჭარხლის ტოპ 13 სარგებელს.

 

ჭარხლის სასარგებლო თვისებები, მისი განსაკუთრებული კვებითი ღირებულება ორ მომენტს უკავშირდება – შემადგენელი ელემენტების უნიკალური ნაკრები, რომელიც სხვაგან არსად გვხვდება და დიდი რაოდენობით ნივთიერებები, რომლებიც ტემპერატურული დამუშავების დროს არ ირღვევა.

  1. ჭარხლის სასარგებლო თვისებები, მისი განსაკუთრებული კვებითი ღირებულება ორ მომენტს უკავშირდება – შემადგენელი ელემენტების უნიკალური ნაკრები, რომელიც სხვაგან არსად გვხვდება და დიდი რაოდენობით ნივთიერებები, რომლებიც ტემპერატურული დამუშავების დროს არ ირღვევა.
  2. ჭარხალი სასარგებლოა, როგორც გულისა და სისხლძარღვების დაავადებების პროფილაქტიკური საშუალება, ის მონაწილეობს სისხლწარმოქმნის პროცესში, აბრკოლებს ლეიკემიისა და ანემიის გაჩენას.
  3. პოლივიტამინური საშუალებების არარსებობის დროს ჭარხლითა და მისი წვენით მკურნალობდნენ სურავანდსა და ავიტამინოზს.
  4. ჭარხალი გამოიყენება, როგორც ორგანიზმის გამწმენდი და კუჭში გამხსნელი საშუალება.
  5. უჯრედისი და საკვები ბოჭკოები, რომლებიც საკმაოდ დიდი რაოდენობითაა წარმოდგენილი როგორც უმ, ისე მოხარშულ ჭარხალში, აუმჯობესებს ნივთიერებათა ცვლას და ორგანიზმს აძლიერებს.
  6. ჭარხალი წმენდს ღვიძლს, თირკმელებსა და სისხლძარღვებს.
  7. წყალში გაზავებული ჭარხლის წვენით მკურნალობენ სურდოს (იწვეთებენ ნესტოებში დღეში რამდენჯერმე).
  8. წვრილად გახეხილი ჭარხალი შველის კანის ანთებას, მცირე ზომის სიმსივნეებს – ჭარხალი ონკოდაავადებულებებისთვის კვების აუცილებელ პროდუქტად მიიჩნევა რეაბილიტაციის პერიოდში.
  9. ჭარხალი აწესრიგებს არტერიულ წნევას, ამდენად, ის ძალზე მნიშვნელოვანი ბოსტნეულია ჰიპერტონიით დაავადებულებისთვის.
  10. ჭარხალი ხორციანი ბორშჩის შემადგენლობაში ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალებაა ნაბახუსევზე.
  11. ჭარხალი ებრძვის დეპრესიას.
  12. ჭარხალი, ფოლიუმის მჟავის შემცველობის წყალობით, აუცილებელია ორსულებისთვის, განსაკუთრებით საწყის ეტაპზე, რადგან ის ხელს უწყობს ჩანასახის ნერვული სისტემის განვითარებას.
  13. ჭარხალი, იოდის შემცველობის გამო, განსაკუთრებით სასარგებლოა ფარისებრი ჯირკვლის იოდის დეფიციტით დაავადებულებებისთვის და ასევე, ათეროსკლეროზის დროს.
Facebook კომენტარები